Hoppa till sidans innehåll

Ny regelbok och nytt regelverk för kommande säsong

13 JUN 2018 09:37
Arbetet med kommande säsongs regelbok är nu avslutad - och från och med idag kan du ladda ner den nya regelboken på Hockeydomare.se.
  • Uppdaterad: 13 JUN 2018 14:23

Uppdaterat regelverk för säsongen 2018–2019

Vi är oerhört stolta över att få presentera ett uppdaterat regelverk inför säsongen 2018-2019. En av de allra vanligaste frågorna som jag får är varför det alltid är domare som utvecklar våra regler. Men inget kunde vara mer fel. Ett intensivt arbete påbörjades i november och genom ettn oggrant förankringsarbete bland våra ligaorganisationer, distrikt, spelare, ledare, domare, SICO och hos våra olika avdelningar på ishockeyförbundet. Vi känner en trygghet i att vi har en spelform som är utformad för alla nivåer och som gynnar en utvecklande och säker ishockey oavsett var i landet eller i vilken serie som matchen spelas i. 

Ny struktur och utformning

En iögonfallande förändringär att regelboken har en helt ny struktur och utformning. Ambitionen är att skapa en mer pedagogisk layout och även en hopsättning av regler som finner sig inom samma typer av matchsekvenser. Det hoppas vi ska skapa en större förståelse för reglernas andemening och tillämpning. Vi kommer därför att gå från ett regelverk som haft ca 233 spelregler till ett nytt uppdaterat regelverk med 88 spelregler. Det är viktigt att poängtera att utöver regelförändringarna som sker så är allt i övrigt sig likt i regelverket.

Arbetet med att ständigt utveckla och anpassa regelverket för att skapa bra förutsättningar är viktigt. Vi önskar en idrott där aktiva känner  igen sig i regelverket men det är också viktigt för oss att  vara flexibla för att kunna förstärka delar av regelverket som kan visa sig hämmande i ett spelutvecklingsperspektiv. Förändringsarbetet är alltid det svåraste men det viktiga förankringsarbetet som jag beskrev tidigare har möjliggjort ett bra resultat. För det är såklart viktigt att informationen nu når ut på ett pedagogiskt och bra sätt så att alla deltagare förstår och kan spela efter reglerna på bästa sätt. Det viktiga med dessa uppdateringar är dock att informationen når ut på ett bra och pedagogiskt sätt och att alla deltagare får ta del av denna information för att kunna skapa förståelse och möjligheten att spela efter dessa på bästa sätt.

Säkerhet och utveckling ligger alltid i fokus

Jag vill också understryka att just säkerhet-och utvecklingsaspekten ligger i fokus när vi arbetar med att utveckla vårt regelverk inom ishockeyn. För att långsiktigt kunna skapa en framgångsrik utveckling inom både bredd-och elitishockeyn är dessa aspekter oerhört viktiga. Ishockey är en kontaktidrott och vi har de senaste veckorna läst artiklar om hur t.ex. hjärnskakningar kan påverka en människa. Vi vet att skadeförebyggande regelverk kan vara en stark bidragande faktor för att komma åt denna problematik. Vi vill locka fler barn och ungdomar till vår idrott och då måste vi ta vårt ansvar i frågan.. Det är dock lika viktigt att arbeta med ett utbildningspaket kring alla befintliga regler samt dem nya för att på ett säkert sätt kunna utöva vår idrott.

Även om sommaren närmar sig så kommer regelverket att träda i kraft nu direkt efter att Svenska Ishockeyförbundets styrelse har fastslagit regelverket. Reglerna gäller i alla serier från bredd till elit. Om du som läser har funderingar eller frågor om regelverket så tipsar jag om att ta del av länkarna nedan där vi försökt samla all information.

Ladda ner och läs den nya regelboken här. 
Översikt regelnyheter inför säsongen 2018-2019.
Instuderingsfrågor för de nya reglerna.

Signerat,

Joel Hansson
Domaransvarig
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info