Hoppa till sidans innehåll

Sommarläsning Del 2: Hanna Öberg

09 JUL 2018 12:00
Sommarens artikelserie går under temat "Min första match", där sex domare från SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL berättar om sina första stapplande skär som domare. I Del 2 möter vi Hanna Öberg från Boden, som dömer i SDHL.
  • Uppdaterad: 09 JUL 2018 15:52

Enda tjejen på min domarkurs

Jag heter Hanna Öberg och är 19 år gammal. Jag har spelat hockey sedan jag var 5 år gammal, större delen med killar. Jag kommer inte riktigt ihåg hur jag fick idén att gå en domarkurs, men vet att det var på eget bevåg som jag tog kontakt med DAIF:aren i min lokala förening. På kursen gick vi igenom de viktigaste reglerna och hur man skulle tillämpa dem. Vi var även på isen för att träna åkmönster och tecken. Jag var den enda tjejen där, och samma som grabbarna så var det mest något man gjorde vid sidan av hockeyn.

Första matchen var med en OS-domare

Min första match dömde jag i Boden där jag då bodde, med Gabriella Grahn, som är en framgångsrik damdomare som förgående säsong dömde OS! Jag kommer inte ihåg vilka lag det var som spelade, utan det enda jag kommer ihåg var att jag inte bidrog så mycket, utan att jag åkte mest runt och tittade osäkert runt. Även fast killar i 11-års åldern är långt ifrån Gabriellas nivå så tror jag att hennes närvaro hade en stor inverkan på mig där och då, och det var snällt av henne att ställa upp.

Jag var bara 15 år gammal, osäker, okunnig och ny som domare. Men bevisligen fortsatte jag med dömningen, då mest som en hobby och ett extrajobb vid sidan av hockeyn. ”Hockeykarriären” fortsatte och ”domarkarriären” likaså, och jag valde att flytta till Luleå för att börja på hockeygymnasiet. Redan efter första året insåg jag att jag hellre ville satsa på dömningen, så jag la av helt som spelare, vilket jag nu gjort och fortsätter att göra, men nu som mitt största intresse! 

Hanna Öberg

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info