Hoppa till sidans innehåll

Sommarläsning Del 3: Anders Nyqvist

16 JUL 2018 09:00
Sommarens artikelserie går under temat "Min första match", där sex domare från SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL berättar om sina första stapplande skär som domare. SHL-domaren Anders Nyqvist från Huskvarna är tredje domare ut.
  • Skapad: 16 JUL 2018 09:00

Från Vapenvallen till SHL

Ja när var min första match som domare... troligen på ett iskallt Vapenvallen i Huskvarna. En härlig utomhusrink där jag innan domartröjan kom på gjort många timmar som hockeyspelare. Den allra första matchen, den minns jag tyvärr inte. 

Däremot så minns jag min första match på distriktsnivå. 

Min far har alltid varit en förebild för mig i min karriär, han är ännu aktiv och gör sin 43e säsong nästa år. Som yngre var jag ofta med honom när han dömde. Jag gillade gemenskapen i omklädningsrummet och fick oftast en tjuga att köpa godis för.

Snabba ryck gav första distriktsmatchen

Som 13-åring åkte jag med även denna lördag. Tranås var spelplatsen och en U16-match väntade. En av linjemännen var från Tranås och jag och min pappa skulle möta upp den andra vid entrén på Kinnarps arena.

Låter inte som några problem. Men är man från Jönköping är entrén vid vaktmästeriet. Är man inte från Jönköping så blir självfallet entrén vid biljettinsläppet. Detta var innan mobilerna var lika vanliga som de är idag, så vi stod och väntade. Och väntade. Och väntade. Till slut när vi väntat på varandra i 45 min sa pappa, "du får döma idag"

Min trunk från hockeyträningen låg redan i bilen. Så skridskor hade jag, lånade byxor, tröja och en alldeles för stor hjälm. Mäkta nervös då jag tidigare aldrig dömt spelare som var äldre.  

Matchen i sig flöt på bra. Nervositeten släppte ju längre matchen gick. Efter matchen hade jag en fantastisk känsla över hur kul de hade varit att döma när de tacklades och pulsen var lite högre än i en U12-match.

Jag tror det var den matchen som fick mig att satsa på domarskapet. Att jag idag har nått hela vägen till SHL har jag nog mycket att tacka för den misskommunikationen som skedde den lördagen vid Kinnarps Arena.

Anders Nyqvist
Huskvarna

Skribent: John Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info