Hoppa till sidans innehåll

Sommarläsning Del 4: Jessica Lundgren

23 JUL 2018 09:00
Sommarens artikelserie går under temat "Min första match", där sex domare från SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL berättar om sina första stapplande skär som domare. I del 4 möter vi SDHL-domaren Jessica Lundgren.
  • Skapad: 23 JUL 2018 09:00

Dömningen - en chans att stanna kvar inom ishockeyn

Jag tror att det var säsongen 2008/2009 som jag först gick en föreningsdomarkurs, mer än så blev det inte, just då. Jag bytte sedan från Modo till ÖSK säsongen därpå och började spela med killar. Den bästa, eller framför allt roligaste säsongen, men jag visste också att det fanns ett slut – de skulle nästa år gå upp i J18, en liga jag inte skulle klara av fysiskt. Då fanns det däremot ett stort behov av domare, så då fick jag chansen att testa på det där med att döma istället – en chans att stanna kvar i hockeyvärlden. Jag lärde snabbt känna fler som dömde och vi hade riktiga eldsjälar runt oss, b.la. Benny Lundgren som alltid ställde upp på oss unga domare. Här förstod jag att man inte är ensam därute som en randig pelare, utan det är ett team – ett tredje lag på isen! Just den här gemenskapen och glädjen över att utöva en sport vi alla tyckte mycket om fastnade jag nog mest för.

Fick snabbt nya mål och drömmar

Jag började med att döma halvplanshockey då jag gick i nian och tyckte att det var rätt gött med en liten extra peng i fickan samtidigt som jag kunde hålla kvar hockeyn. Men desto fler matcher och desto högre nivå jag dömde – desto roligare tyckte jag också att det var, och blev helt enkelt fast för rollen som domare.

2012 gick jag, supernervös, min första förbundsdomarkurs och har sedan den första kursdagen aldrig ångrat en sekund av att jag tog det steget – eller rättare sagt fick knuffen för att våga ta steget. Jag fick se och höra att den här världen var så mycket större än jag trott, jag fick träffa andra damdomare som hade fått uppleva så mycket tack vare sin karriär som domare – mina nya förebilder, kollegor och vänner. Jag fick direkt många fler, större drömmar och mål angående min dömning.

Debuten i Riksserien - en skräckblandad förtjusning

Jag kommer ihåg min första Riksseriematch (numera SDHL) och det var skräckblandad förtjusning kan jag lova. Jag visste knappt om jag skulle våga stoppa spelet med min visselpipa, jag var verkligen så nervös - men nya situationer/utmaning är väl sällan helt bekväma?

Hur tror ni att matchen gick? Jag överlevde rätt bra där ute trots allt, och jag gjorde det igen, och igen, och igen. Idag har jag b.la. dömt 4 finalserier i Riksserien/SDHL.

Jessica Lundgren
Norrköping

Skribent: John Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info