Hoppa till sidans innehåll

Sommarläsning Del 5: Min första match

30 JUL 2018 09:00
Sommarens artikelserie går under temat "Min första match", där sex domare från SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL berättar om sina första stapplande skär som domare. I del fem möter vi HockeyAllsvenske Avestadomaren Rasmus Strömberg.
  • Skapad: 30 JUL 2018 09:00

Bra att bo 100 meter från ishallen

Jag växte i princip upp i en ishall.

När det serverades lunch hos dagmamman satt jag på mig skridskoskydden och åt, efter maten gick jag raka vägen ut till isen igen.

Jag är uppväxt cirka hundra meter ifrån ishallen i Avesta. Hockey har varit mitt största intresse sen jag var liten. Tack vare att vi bodde så nära ishallen kunde jag knyta på mig skridskorna hemma, gå till ishallen medan mamma stod och kollade i köksfönstret. Både träningar, matcher och många timmar allmänhetens åkning har spenderats där. Då det var "allmis" var ofta föreningens DAIF, Jörgen Åkerlund där. Han är en av de större anledningarna till att jag började döma hockey. Jörgen har alltid varit väldigt engagerad i domarna och speciellt i den lokala domarklubben. 

Varje gång vi träffades i ishallen tränade vi domartäcken och jag fick följa med in i domarrummet. Intresset växte och blev större och större med tiden. Säsongen då jag skulle spela U13, fick jag även min första chans att gå  den första kursen - vilket var ett självklart val!

Första domarkursen

Under kursen lärde jag mig massor. Jag träffade nya vänner, kom närmare gamla vänner och vi tillsammans fick en väldigt bra gemenskap. Även det var en stor del till att jag fortsatte! 

Jag minns tyvärr inte så mycket från min första match.. Men, det jag minns att pappa var mest nervös av oss alla.

Han har berättat i efterhand hur han tillsammans med Jörgen kollade på matchen - en bit in i matchen kommer ett långpass som friställer en spelare och jag som linjeman följer med ner mot målet, ungefär där någonstans börjar pappas puls öka och han frågar Jörgen vad jag håller på med - tills Jörgen berättade att jag gjorde helt rätt lugnade han ner sig lite. 

Jörgen kom även vid ett tillfälle och knackade på plexiglaset bakom mig vid ett tillfälle och jag höll på att hoppa ur brallorna... men, han ville bara påpeka att jag hängde lite väl mycket på sargen.  Dessa är nog de enda  minnen jag har från mina första match.

Döma ishockey gav mer istid

Jag älskade och älskar att åka skridskor och tack vare dömningen kunde jag vara på isen ännu fler dagar i veckan. Sedan var det självklart även roligt att tjäna sina egna pengar. Men jag tror att tack vare den gemenskap som skapas bland domarna och även intresset och passionen jag har för hockey får mig att vilja utvecklas och bli bättre för varje match - än idag!

Rasmus Strömberg
Avesta

Skribent: John Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info