Hoppa till sidans innehåll

Elitdomarutbildning avslutad

07 JUN 2019 09:07
Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, anordnar i samverkan med ett antal specialidrottsförbund den så kallade Elitdomarutbildningen 2018/2019.
  • Skapad: 07 JUN 2019 09:07

Gemensam satsning med flera idrotter

Bosön, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, anordnar i samverkan med ett antal specialidrottsförbund Elitdomarutbildningen 2018/2019. Deltagande förbund är Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Basketbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet och Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet.

Utbildningen är en gemensam satsning riktad till Sveriges elitdomarkår. Deltagarna är speciellt utvalda av sina förbund, som vill investera i domaren och dennes fortsatta domarkarriär.  

Utbildningen är till för domare som är aktiva på högsta nivå och syftar till att domaren under årets gång fördjupar sina kunskaper och utformar en plan för den fortsatta domarkarriären. Domarna tillhör redan idag eliten i domarkåren och utbildningen är en hjälp för dem att ta nästa steg i sin utveckling. Det är även ett tillfälle att lära över idrottsgränserna.

- Elitdomarutbildningen skall stärka våra redan kompetenta domare ännu mer i sina roller som matchledare. Vi lyfter både utmaningar och framgångsfaktorer i domarnas miljö, och domarna får möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra över idrottsgränserna.” säger Andrea Hjelmåker, en av de kursansvariga och lärare idrottspsykologi.

 

Utbildningens innehåll


Utbildningen har tre huvudspår: ledarskapträningslära och idrottspsykologi. Inom ramen för dessa huvudspår finns moment som kommunikation, matchledarskap, kravanalys, träningsplanering, kost för prestation, självförtroende och målsättningsarbete. Varje deltagare är under utbildningens gång mentor åt en domare som är aktiv på lägre nivå. Utbildarna består av expertis från Bosön samt spetskompetens från deltagande förbund. Studier bedrivs på distans mellan utbildningsträffarna.

-"Elitdomarutbildningen är ett fantastiskt verktyg för oss aktiva. Att få möjlighet att dela erfarenhet med varandra, inte nödvändigtvis bara på planen, utan också hur de olika förbundet är uppbyggda med olika förutsättningar. Det får mig att reflektera över hur långt domarorganisationen på Svenska Ishockeyförbundet har kommit! Det gör mig stolt att få vara med på denna resa. Att vi också får verktyg att fortsätta utvecklas som elitsatsande domare vad gäller både fys, ledarskap och mental träning är en ynnest", säger Maria Furberg, till vardags domare i SDHL.

Utöver Maria har linjedomaren Julia Johansson från SDHL deltagit samt huvuddomare Christoffer Holm och Daniel Eriksson samt linjedomaren Rasmus Strömberg, alla tre från HockeyAllsvenskan.

Till säsongen 2019-2020 har följande domare tagits ut.

Filip Eriksson, Huvuddomare – Linköping
Alexander Österberg, huvuddomare – Linköping
Markus Yngvesson, Linjedomare – Gävle
Hanna Öberg, Linjedomare – Luleå
Alexandra Köhl, Huvuddomare – Stockholm  

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info