Hoppa till sidans innehåll

Är det skillnad på uppenbart och uppenbart?

02 SEP 2019 08:47
Ny krönika från Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson.
  • Skapad: 02 SEP 2019 08:47

Är det skillnad på uppenbart och uppenbart?

En domare har tre kriterier att utgå ifrån när man gör en bedömning om något är en utvisning eller ej, är förseelsen uppenbar, ger fördel eller riskerar skada/skadar motspelaren så ska domare utdöma en utvisning. Tre stycken faktorer som jag tror dem flesta är överens om, som är någorlunda enkla att likrikta oavsett nivå och vilken förseelse. Det kommer självklart att finnas gränsfall men vi kommer att kunna komma relativt nära varandra i dem flesta fallen. Detta upplever jag dock inte som lika självklart när det kommer till regelbrott som inte är av det fysiska slaget, att vi på olika nivåer har svårt att använda våra bedömningsdirektiv när det kommer till t.ex. verbala påhopp.

Vi leker med tanken, en spelare kallar en motståndare för ett könsord. Domare hör detta och ska ta ett beslut huruvida detta faller under bedömningskriterierna för en utvisning. I fallen där ingen fysisk del infinner sig så uteblir ju även risken för fysisk skada, även en spelmässigfördel uteblir då själva handlingen inte är fysisk så uteblir den direkta fysiska påverkan som den spelmässiga fördelen utgår ifrån. Då återstår bara vårt tredje kriterium, uppenbart.  Hörde du som domare det som sades? Oavsett hur högt eller lågt det uttrycktes, är svaret ja på den frågan så är förseelsen uppenbar och utvisning ska utdömas enligt regelverket. Det spelar ingen roll om det är enbart du som domare som hör det eller om hela arenan, uppenbart innebär att du som domare uppenbart har uppfattat ett brott mot regelverket.

Ett uppenbart övertramp mot regelverket måste behandlas lika oavsett om det är verbalt eller fysiskt. En solklar tripping i sarghörnet där du som domare har bästa position och uppfattar det som ingen i publiken ser är lika viktig att ta som det övertramp som kan komma verbalt och som enbart blir uppenbart för dig i arenan.  

"Ha lite känsla, domaren!"

”Men domaren, kom igen, ha lite känsla!” kan vara en reaktion som du möts av i samband med sådana uppenbara situationer. Det är just det du har i det läget, en förståelse för att uppenbart är uppenbart, att blunda för ett könsord, om än bara du hör det är att negligera ett grovt straff och en utebliven fördel för det andra laget.  

Våldspyramiden är ett begrepp som beskriver hur våld av olika slag påverkas av omkringliggande faktorer och som renderar i att våld kan eskalera. I våldspyramiden är första insteget till eskalerande våld oavsett om det är inom idrott eller i samhället i stort just språkbruk, i omgivningar där ett negativt och våldsfrämjande språkbruk accepteras och i vissa fall ses på ur ett positivt sätt som en bekräftelse på hur man ska vara och vad som är okej så finns det också flertalet större riskfaktorer för att ett grövre våld kan accepteras och vara en del av normen. Detta måste vi alla vara en drivande kraft för att stoppa och undvika att det normaliseras och accepteras.   

Låt oss alla göra säsongen 19–20 till säsongen då uppenbart är uppenbart, oavsett om det är fysiskt eller verbalt som ett regelbrott görs.  

Signerat
Joel Hansson
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: John Alvemyr
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info