Hoppa till sidans innehåll

Fem regnbågsmatcher spelas i vinter

19 AUG 2019 09:00
Regnbågsmatcherna – Hur kan vi inom idrotten bli en mer inkluderande faktor.
  • Skapad: 19 AUG 2019 09:00

Fem regnbågsmatcher spelas i vinter

Svenska ishockeyförbundet har sedan säsongen 2017/2018 arbetat med isbrytaren, ett projekt med syfte lyfta frågor om normmedvetenhet och machokultur inom ishockeyn. Målgruppen för projektet har varit domare på förbundsnivå där vi velat utbilda och skapa en förståelse hur man kan arbeta med dessa frågor. Vår förhoppning är att arbetet ska vara utvecklande dels för domarna själva men även för övriga deltagare inom ishockeyn.

Riksidrottsförbundets inkluderingswebb har varit ett viktigt verktyg för att skapa forum och verktyg för att just öka kunskapen och medvetenheten kring ämnet.

Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson utvecklar:

-”Vi vill verkligen uppmuntra domarna att bli mer aktiva i dessa frågor och skapa en normmedvetenhet, att ha en förståelse att det finns strukturer och oskrivna regler som påverkar oss som individer och grupp, i vissa fall negativt och i vissa fall positivt. Först när vi når den medvetenheten kan vi jobba gemensamt mot hur vi vill ha det och en miljö där alla är trygga och kan vara den man är oavsett sexuell läggning, kön, religion med mera. Vi är övertygade om att den medvetenhet som domarna erhåller blir ett viktigt verktyg i sitt arbete med att utveckla sig själv som domare och som människa i stort. ”

Till säsongen 2019/2020 sker flera aktiviteter inom projektet och ett av dem mest synliga kommer vara de fem regnbågsmatcher som vi kommer att genomföra. Regnbågsmatcherna är aktiveringar där det dels kommer delas information och utbildningsmaterial kring heteronormen och machokulturens påverkan i våra omklädningsrum och ute på isen, samt hur vi som enskilda domare kan vara en viktig faktor för att skapa en miljö där alla är inkluderade och vad den miljön skapar för fördelar för vår och andras utveckling.

Joel Hansson fortsätter:

”-Vi kommer att möta sju väldigt viktiga ambassadörer under våra regnbågsmatcher som kommer lyfta sina tankar och perspektiv i frågan under dessa matcher. Att vi som domare på högsta nationella nivå synliggör och samtalar om dessa frågor skapar förutsättningar för att andra domare på andra nivåer, fans, spelare och ledare också ser att kunskap och medvetenhet kring frågor som dessa är något som är direkt kopplat till att vara en del av en utvecklande verksamhet där alla har förutsättningar att verka utifrån den dem är."

Mer information om Regnbågsmatcher följer under hösten.

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info