Hoppa till sidans innehåll

Inför Junior-VM: Andreas Harnebring

09 DEC 2019 12:18
Junior-VM närmar sig - och vi tog pulsen på Sigtunadomaren Andreas Harnebring inför turneringen!
  • Skapad: 09 DEC 2019 12:18

Junior-VM i Ostrava och Trinec närmar sig

På annandagen inleds Junior-VM i Ostrava och Trinec. För svensk del är tre domare uttagna att döma turneringen - Andreas Harnebring, Ludvig Lundgren och Tobias Nordlander. Idag tar vi pulsen på Andreas Harnebring - till vardags huvuddomare i SHL.

Hej Andreas! Junior-VM i Ostrava och Trinec börjar närma sig. Hur är känslan just nu?
Känslan är väldigt positiv. Det ska bli oerhört kul att för första gången åka iväg på JVM som man själv har följt hemifrån under många år. Det kommer säkert bli två fantastiska och intensiva veckor, så det gäller verkligen att komma väl förberedd.

Vad har du för målsättning med turneringen?
Min målsättning är att åka dit och ge hundra procent, njuta och ha roligt. Att känna jag att jag har dömt mina matcher så bra jag bara kan så kommer jag vara nöjd - oavsett om det leder till final eller inte. Min erfarenhet av internationella turneringar är att många domare blir överladdade och alldeles för tävlingsinriktade. Där tror jag det gäller att hitta rätt balans för att prestationen på isen ska bli så bra som möjligt.

Ändrar du något i dina rutiner veckorna inför turneringen för att förbereda dig på bästa sätt?
Jag kommer att vässa den fysiska träningen en aning under månaden innan turneringen och även lägga in fler skridskopass för att putsa på några detaljer i åkningen. Internationellt är just skridskoåkningen och rörelsen på isen för oss domare en viktig komponent. Sedan blir det självklart en hel del bläddrande i den internationella regelboken, då den skiljer sig på många sätt från den svenska.

Bortsett från att döma ishockey i världsklass, är det något mer du ser fram emot under turneringen?
Att träffa och ha kul med kollegor från olika delar av världen. Några av dem känner jag sedan tidigare, så det blir mestadels nya bekantskaper. Det ska även bli spännande att besöka städerna Ostrava och Trinec, där har jag aldrig varit förut.

Hur stor kommer omställningen från SHL till Junior-VM att bli, tror du?
Det kommer definitivt bli en rejäl omställning, som inte alltid är helt enkel för oss domare. Från ett smartare, mer strukturerat och vårdat spel i SHL, till betydligt frejdigare och fartfylld juniorhockey. Många tittare attraheras ju verkligen av den hockey som spelas i JVM och därför är turneringen så omtyckt.

Till sist, vill du ge ett råd till alla yngre domare som läser detta och vill ta sig uppåt i seriesystemet?
Att inte fundera så mycket. Fokusera på det du kan påverka och ta en match i taget. Var engagerad, gör alltid ditt bästa och se alla runtomkring som dina supervisors - kollegor, spelare, ledare, personal, föräldrar, publik osv. Lycka till så ses vi därute! 

Vi tackar Andreas för pratstunden och önskar lycka till under årets Junior-VM!

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info