Hoppa till sidans innehåll

Mattias Enroth på utbytesmatcher i Polen

26 NOV 2019 09:00
Huddingedomaren Mattias Enroth var i Polen och dömde den polska högstaligan veckan som gick. Efter att Mattias har kommit hem så ställde vi fem snabba frågor som Mattias fick svara på!
  • Skapad: 26 NOV 2019 09:00

Mattias, du fick den gångna veckan möjlighet att döma matcher i Polska högstaligan som en del av ett internationellt utbytesprogram. Vilka matcher dömde du och hur upplevde du dina dagar i Polen?
Jag dömde matcherna Tychy – Zaglebie Sosnowiec och Gdansk - Podhale. Det var tre väldigt givande dagar och man fick många bra erfarenheter att ta med sig.

Du dömer i vanliga fall J20 SuperElit, men har även haft matcher i både HockeyEttan och HockeyAllsvenskan samt internationella uppdrag. Hur skiljde sig spelet i Polen mot dina matcher du har dömt i Sverige?
Väldigt varierande skulle jag säga. Första matchen var väldigt ojämn då Tychy är ett av dem bästa lagen i Polen och dem spelade mot ett lag från nedre halvan. Men Tychy är bra och dem har spelat i CHL i år. Match två var en riktigt bra match som jag skulle jämföra med en toppmatch i HockeyEttan. Det är lite slarvigare spel, mycket pucktapp och kanske inte så mycket av den taktiska biten bland lagen jämfört med Sverige och internationella matcher.

Vad skiljde sig mest mot hur matcherna är i Sverige?
Skule säga att det är just lite slarvigare och mycket pucktapp. Spelet är inte lika uppstyrt och strukturerat som det är i Sverige.

Hur togs du emot av spelarna och domarkollegorna i Polen?
Väldigt bra! Dom var väldigt tillmötesgående och frågade mycket om hur det är att döma i Sverige. Självklart mycket frågor om skillnaderna på ligorna och hur vi domare jobbar i Sverige med allt från uppvärmning, åkmönster och bedömningar.

Till sist, vad är det bästa med att vara domare?
Att få vara en del av spelet! När jag slutade spela ishockey så ville jag fortsätta på något sätt och jag känner att jag verkligen har hittat rätt. Älskar att döma hockey och vänskapen inom domarvärlden är otrolig. Har otroligt roligt med alla domarekollegor!

Vi tackar Mattias för pratstunden och önskar lycka till i kommande matcher!

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info