Hoppa till sidans innehåll

Min VM-upplevelse: Maria Furberg

22 JUL 2019 09:00
I sista delen av vår sommarserie "Min VM-upplevelse" delar Maria Furberg med sig av sin vecka i Esbo, Finland, och Damernas VM.
  • Skapad: 22 JUL 2019 09:00

VM - ibland är det närmare än vad man tror

Maria Furberg heter jag, 25 år gammal och bosatt i Stockholm.  Min resa är inte så lång men väldigt innehållsrik. Jag började döma ishockey efter att min spelarkarriär fick ett abrupt slut. I Augusti 2016 gjorde jag min första domarkurs (Förbundsdomare c) och således fick min C-licens internationellt.  Första säsongen var fantastisk på så många sätt, inte nog med att jag fick döma SDHL fick jag också chansen att döma i länder som Danmark, England samt USA.
Efter första säsongens kanonår tändes drömmen om att en dag kanske döma A-VM och kanske till och med OS. 

Säsongen därpå (2017-2018) vart jag uttagen att döma kvalet till B-VM, dvs min första officiella IIHF VM-turnering. En säsong som förutom en SM-final också resulterade i en U16 4nationsturnering, mina första landskamper där jag dömer killar.

Säsongen 2018/2019

Detta leder oss snabbt vidare till förra säsongen (2018-2019) som fick en brakstart med en turnering i Trollhättan där IIHF hade en domarcoach på plats. En coach som gillade det han såg mig prestera och som sedan förmedlade prestationen till IIHFs domarkommitté för årets VM-uttagningar. Så kom beskedet till årets VM-uttagningar, de flesta trodde väl (inklusive mig själv) att J-VM eller Div1A-VM var den turnering jag skulle bli uttagen att döma med tanke på min oerfarenhet. Men till vår stora förvåning fick jag äran att representera Sverige i damernas A-VM i Finland.


Innan VM drog igång fick jag också chansen att åka till Kanada och döma damernas 4nationsturnering, en semifinal i TV-pucken samt SM-finaler. Vilken ära! Det var en lång säsong innan VM men vilka otroligt bra matcher jag fick döma innan det drog igång. 

VM - en otrolig upplevelse

VM i sig var helt otroligt, vilken stämning, vilket hockeyland och vilken hockey! Snacka om vilken otrolig ära och förtroende att få chansen att vara i finrummet av världens bästa hockey. Damhockeyn har aldrig varit så bra som den är idag och att få vara med på den resan är en ynnest. 
Om man ska prata om min egen turnering så var det verkligen en berg-och dalbana både fysiskt och psykiskt. Eftersom jag i SM-finalen veckan innan avresa åkte på en smäll och behövde kryckor så var mitt mindset att åka på VM och göra mitt absolut bästa, mer kan jag inte göra och det är bra nog. Samt att njuta. För mig var det otroligt viktigt att njuta över att vara där och sedan såklart att göra mina livs matcher.

Det är en märklig situation att vara i när man är där, man går in i en bubbla och glömmer allt utanför, allt handlar om hockeyn och matcherna, däremellan ångesten att vänta på nästa tillsättning, vilken match kommer jag få? Kommer jag ens få en till match? Är jag bra nog? Har jag gjort bort mig? Det är tankar som kommer upp mer ofta än sällan men man måste också försöka tänka att man bara kan göra sitt bästa sen är det upp till någon annan att besluta vem som ska döma nästa match, för vissa saker rår man helt enkelt inte på. Jag avslutade VM-turneringen med en kvartsfinal på isen och en semifinal som standby-domare.


Vad vill jag då säga med detta? Jo, att ibland är saker och ting närmare än vad man kan tro. Fortsätt kämpa för det du brinner för. Man vet aldrig när överraskningarna knackar på.

Och kom ihåg: Var bra ofta men var bäst när det gäller!

Signerat,

Maria Furberg

Skribent: John Alvemyr
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info