Reklam
    Hem / Nyheter / Årets spelare i SDHL är Michelle Löwenhielm HV 71

Årets spelare i SDHL är Michelle Löwenhielm HV 71

En glädjespridare och föredöme. Det är förbundskapten Uffe Lundbergs spontana omdöme om Michelle Löwenhielm, 26 år, forward i HV 71, och utsedd till ”Årets Spelare” 2021 i svensk damishockey.

-Jag känner mig oerhört hedrad, och något som jag absolut inte hade förväntat mig. Men tack, tack, det var verkligen roligt och inspirerande för framtiden, kommenterar Michelle.

Utmärkelsen är svensk damishockeys främsta individuella pris, efter intiativ av Ishockeyjournalisternas Kamratförening, i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet. Michelle belönas under SDHL Awards galan på onsdagskvällen.

Juryns motivering lyder:

 ”Michelle har gjort en strålande säsong, både poäng och arbetsmässigt för sitt HV 71. Hon har spelat samtliga matcher och har varit motorn i en av SDHL:s bästa kedjor. Dessutom har varit en ledande spelare vid Damkronornas samlingar. Glädjespridare och förebild i en och samma person”

Priset delas i år ut för 17:e gången, första pristagare var målvakten Kim Martin 2004. Förra säsongen ställdes prisceremonin in på grund av covid-19. Säsongen 2019 belönades Emma Nordin, Luleå.

2021 års pristagare antecknades för 49 poäng (19+30) i SDHL:s grundserie, i play off 7 poäng (2+5). HV föll i semifinal mot Brynäs, 3-0 i matcher för Brynäs.

-Surt förstås, det svider fortfarande, säger Michelle.

Hon växte upp i en hockeyfamilj i Enebyberg, norr om Stockholm, far och farföräldrar var starkt engagerade och storebror Christoffer var hennes stora idol.

-Jag hängde på honom, jag var nog inte mer än två-tre år då jag ville spela matcher, och helst med honom, skrattar Michelle.

-Jag hade nog ishockeyn i blodet, via flera lag i norrort, och sedan AIK, hamnade jag så småningom i i USA säsongen 2014-2015 och universitetsspel i Minnesota-Duluth

Efter  fem säsonger och delad tid mellan ishockey och studier i kriminologi lockades hon tillbaka till Sverige – och nu  hårdsatsande HV 71. Första säsongen 2020 var guldhattarna utprovade när säsongen avbröts.

Nu är framtiden oviss, Michelle är kontraktslös och utesluter inte klubbyte. Hon är orolig för att herrlagets nedåtgående spiral, kan få konsekvenser för föreningens satsning på damernas verksamhet.

-SDHL och svensk damishockey har verkligen tagit stora steg,  jämfört med när jag åkte till USA är skillnaden himmelsvid, men ekonomiskt är vi ännu i annan division.

-Men jag klagar inte, sådan är verkligheten. Det viktiga är att steg hela tiden tas för förändringar, men ännu måste vi spelare ha en plan B, tillsammans med ishockeyn. Jag överväger att börja studera till sjuksköterska till hösten, under det här året har jag fått upp ögonen,  att varje extra hand inom sjukvården betyder så mycket.

Damkronornas säsong har endast omfattat två landskamper, segrar mot vardera Norge och Danmark, inplanerade turneringar har bokats av.  Den stora utmaningen är höstens OS-kval, sannolikt i Luleå. Damkronorna har att möta Frankrike, Slovakien samt ett lag från förkval.

Det är ingen tvekan om att Michelle Löwenhielm brinner för att ta Damkronorna till Peking-OS 2022.

-Ja, det kan du lugnt skriva, avslutar Michelle.

2019 års turbulens i Damkronorna med bojkotthott och påstående om kränkande behandling tillhör historien försäkrar både Michelle Löwenhielm och Uffe Lundberg, damkaptenen.

-Nu talar vi med varandra och inte om varandra.  Vi brinner alla för att komma till Peking, och några tveksamheter finns inte i den här gruppen. Våra relationer till såväl förbundet som SDHL är de allra bästa, framhåller Damkronornas kapten, Uffe Lundberg.

 

KJELL NILSSON