Reklam
Reklam
    Hem / Nyheter / William Eklund, Djurgårdens IF är Årets Junior 2020/2021

William Eklund, Djurgårdens IF är Årets Junior 2020/2021

Årets Junior i svensk ishockey är ett av de absolut äldsta utmärkelserna. 1961/62 delades det ut första gången och legendariske målvakten Leif "Honken" Holmqvist utsågs första gången.

Efter säsongen 2020/21 noterar vi att Djurgårdens IF:s duktige forward William Eklund utsetts till Årets Junior av Kamaratföreningen Ishockeyjournalisterna.

Detta efter en närmast kaosartad säsong emd Covid -19, som ett spöke över allt. Just den sjukdomen drabbades William av också och missade JVM, där han skulle vara en av de stora stjärnorna.

William Eklund gjorde sin debut i SHl redan som 17-åring. Debutsäsongen blev det 20 matcher i DIF-tröjan.

Men det var under säsongen 2020/21 som William Eklund, född 12 oktober 2002, slog igenom på allvar. Han spelade 40 matcher i SHL:s grundserie och Djurgårdens tre play off-matcher. I SHL blev det finfina poängnoteringen 23 poäng, varav elva mål.

William spås en lysande framtid och togs också med i Tre Kronor i de inledande förberedelserna i Malmö mot Danmark och Norge. I landslagsdebuten mot Danmark gjorde han ett mål och en assist i Nordic Cup.

"Lill-Fimpen", smeknamnet efter pappa Christian, svarade för en hyperelegant debutpoäng i Tre Kronor-dressen. Han satte fart bakom motståndarmålet, levrereade en maskerad passning till Färjestads Michael Lindqvist. Målvakten Thomas Lillie tittade precis som Eklund åt ett annat håll och Lindqvist kunde prickskjuta 2-0.

I mittperiodens allra sista sekund gjorde William Eklund 3-0 i matchen som Tre Kronor vann med 4-2.

- landslagsdebuten blev ett fantastiskt minne, säger William. Och att dessutom få göra två poäng var som en dröm.

Djurgårdsforwarden var med i sista turneringen innan VM i Prag, men skadade sig tyvärr och fick lämna den blivande VM-truppen. 18-åringen hann dock med att visa att här har svensk ishockey en ny storspelare på gång.

Tidningen Expressen delade ut Årets Junior ända till dess att Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna tog över priset säsongen 1992/93.

Juryns motivering lyder så här:

"Teknisk, stark forward som utvecklats snabbt och spås en lysande framtid. Redan som 18-åring hade han fått stor erfarenhet, som kommer att bära honom långt."

Se vilka som vunnit priset tidigare i "Hockeyboken" >