Reklam
Reklam
    Hem / Landslag / Augusti 2022 / Full pott för Juniorkronorna i Finland

Full pott för Juniorkronorna i Finland

Hallå där, Magnus Hävelid, förbundskapten för Juniorkronorna, som i förra veckan spelade 4-nationers i Rovaniemi, Finland. Juniorkronorna mötte Tjeckien (seger 5–4), Slovakien (seger 11–1) och Finland (seger 3–2).

Turneringsseger – och full pott! Om vi börjar med resultatet, vad säger du om det?

– Det är ju alltid roligare att vinna än att förlora då det bygger en tilltro till det vi håller på med. Men det är i början av säsongen och både vi och övriga motståndare passar ju på att pröva olika spelare inför kommande JVM. Finland var det lag som mönstrade starkaste motståndet och det speglar också prestationerna på isen. Det var vår sista match under veckan och också den klart bästa matchen, både utifrån hur vi vill spela rent taktiskt och uppträda tillsammans som lag. Matcherna mot Finland brukar kännetecknas av högt tempo, mycket känslor och dessutom vara väldigt jämna. Och så blev det den här gången också, vilket var helt perfekt för oss att få så här tidigt på säsongen.

Som du säger, roligt att vinna matcher, så klart, men det här var också viktig förberedelse inför JVM i december. Vad fick du för svar från killarna?

– Spelglädje är väl det första jag tänker på. Killarna är stolta över att få dra på sig landslagströjan och väldigt sugna på att spela ishockey och prestera tillsammans som ett lag ute på isen. Varje samling innebär att man lär känna varandra bättre både på och utanför planen. Vi får då en möjlighet att tillsammans, utmana och utveckla varandra kring spelidén, samt även tajta till oss som grupp utifrån dom nyckelord vi tillsammans har kommit överens om. Helt enkelt bygga och tydliggöra vår identitet, hur vi vill spela och se ut inför viktigare uppgifter.

Inför turneringen pratade du om att utveckla ert spelsystem och fördela roller inför JVM, hur blev utfallet?

– Efter varje samling kommer man hem med nya intryck, lärdomar och insikter. Det gäller både kring enskilda spelare samt små justeringar man vill göra i spelidén. Man får också med sig hem intryck och idéer från motståndarna. Det är ju en ständigt pågående process inom ledargruppen innan ett beslut ska fattas eller justeringar ska göras, kring massa olika saker.

– I detta läge pratar jag inte specifika roller med spelarna, utan vill hålla många dörrar öppna. Spelarna är i en ålder och situation i sina hemmaklubbar där vi vet att mycket kommer att hända under säsongen.

Vad är nästa steg för Juniorkronorna?

– Nu kommer en period där spelarna kan lägga allt sin fokus på klubblaget och göra så bra ifrån sig som möjligt i där, vilket är bra. Nästa samling för Team 20 blir i vecka 45 då vi åker till Tjeckien för dubbelmöte mot Tjeckien och Finland.


Läs mer om Juniorkronornas säsong här.