Reklam
Reklam
    Hem / Landslag / ”Vi ska vara i en kvartsfinal”

”Vi ska vara i en kvartsfinal”

U18-damerna vann VM-genrepet i Schweiz genom att vinna tre raka matcher. Den 8 januari inleds U18-VM på hemmaplan och förbundskapten Madeleine Östling berättar om förväntningarna och känslan i laget.

– Att mästerskapet spelas i Sverige är riktigt häftigt, säger Madeleine Östling.

Det blev tre raka vinster under samlingen i Schweiz. U18-damerna vann den inledande träningsmatchen mot Schweiz (2–0) samt de två turneringsmatcherna mot Tyskland (4–1) och Schweiz (1–0). Den sistnämnda blev en jämn match målmässigt där tålamodet blev matchavgörande.

– Turneringen var en otroligt bra erfarenhet för oss. Framför allt den sista matchen mot Schweiz som vi vann på övertid med 1–0. Vi var det bättre laget i den matchen men fick inte utdelning så det blev viktigt för oss att få öva på tålamodet och att inte gå ifrån vårt spel när det blev stolpe ut, benskydd i vägen och när pucken inte gick in. Det var bra för framtiden att vi inte fick en promenadseger utan att vi fick lite att tugga i, och under matchen var vi väldigt tydliga med att vi behövde ha tålamod och mala på. Att vinna en sådan match är en skön känsla att ha med sig inför ett VM, säger förbundskapten Madeleine Östling.

Lagen som stod för motståndet i turneringen var alltså Schweiz och Tyskland, två lag som tillsammans med Tjeckien spelar i Sveriges grupp under U18-VM. Att möta just två gruppmotståndare så tätt inpå VM ser förbundskaptenen som klart positivt.

– Att spela ett VM är alltid en anspänning så att i det fallet möta lag som vi inte mött innan kan såklart addera till det. Därför känns det bra att nu ha fått mäta oss mot Schweiz och Tyskland och vi möter även Ryssland i en träningsmatch inför VM. Både Schweiz och Tyskland är väldigt strukturerade i sitt spel och duktiga på att försvara sig så det kommer att bli tighta matcher. Det finns inget lag i VM-turneringen som är dåligt så vi kommer att behöva vara på tårna från start.

”Jag ser framför mig att vi kommer att ha det mesta av spelet”

2018 stod Sverige i final mot USA och det var första gången som de ledande nationerna USA och Kanada möttes redan i en semifinal. För Sverige blev det förlust i finalen men finalplatsen innebar också ett historiskt silver för Sverige på U18-nivå.

– Jag går in i den här VM-turneringen med känslan att allt kan hända. När jag var med i staben 2018 så stod vi i final och det räcker att ett lag tar något extra poäng från någon annan för att det ska hända mycket. Den poäng vi tog mot USA i gruppen 2018 var otroligt viktig för att vi skulle få möta Ryssland i en semifinal, exempelvis. I den här turneringen ser jag framför mig att vi ska vara i en kvartsfinal och jag tycker att vi har förberett det här laget på det. I de båda matcherna vi spelade under turneringen i Schweiz var vi det bättre laget och jag ser framför mig att vi kommer att ha det mesta av spelet under gruppspelet. Det kommer att bli tighta matcher och jag tror att vilket lag som helst kan utmana andra lag i 20–40 minuter så det gäller för oss att ha tålamodet i matchen för att kunna avgöra på full tid.

Madeleine Östling var assisterande tränare just i finalen mot USA 2018. Och utöver det Sverige presterade på isen så var också gruppdynamiken något som tog laget långt i turneringen. Madeleine ser att det kommer att bli en nyckel även inför kommande VM.

– Jag tycker inte att man pratar tillräckligt mycket om hur viktigt det är att få ihop en grupp för att prestera. Det gäller såklart på isen men också utanför. Truppen som nu ska spela U18-VM är en grupp människor som spelar med mycket energi och ger varandra energi både på och utanför isen. Det är en trupp som accepterar sina roller i laget och det blir avgörande för att prestera under en kort turnering. Rent spelmässigt är det en trupp med mycket spelskicklighet och jag tycker också att vi har en stark defensiv.

U18-VM inleds den 8 januari och Sverige ställs mot Tyskland i öppningsmatchen. Sveriges grupp spelas i Stångebro Ishall och mellan den 8–15 januari kommer alltså världens bästa juniorer på damsidan att spela om medaljerna.

– Att mästerskapet spelas i Sverige är riktigt häftigt. Har man nära till Linköping och Mjölby så tycker jag verkligen att man ska ta chansen att komma och titta på turneringen. Det är världens bästa spelare som kommer att stå för riktigt underhållande ishockey. Så den chansen ska man inte missa. En VM-biljett är väl en jättebra julklapp? avslutar förbundskapten Madeleine Östling.

Här ser du hela spelschemat för U18-VM

Här kan du köpa din biljett

 

Truppen till U18-VM släpps onsdagen den 22 december.