Reklam
    Hem / Landslag / Juni 2020 / ”Utveckling i klubbarna är bra för Damkronorna och framgång för Damkronorna är bra för klubbarna"

”Utveckling i klubbarna är bra för Damkronorna och framgång för Damkronorna är bra för klubbarna"

Det har varit en speciell första tid för Ulf Lundberg som förbundskapten för Damkronorna. Coronapandemin satte stopp för mycket av verksamheten men Ulf har tagit vara på tiden för att samla sig en bild av var svensk ishockey står på damsidan.

Den första tiden som förbundskapten för Damkronorna har till stor del bestått av möten med SDHL-klubbarna i Sverige, där åtta av tio klubbar bockats av listan och de återstående två är inbokade tidigt i augusti. Det har varit intensiva och givande månader, menar förbundskaptenen.

- Liv och hälsa går alltid först, det är viktigt att säga det av respekt för alla drabbade. Jag har fått göra det som gått att göra och för mig kändes det viktigt att träffa tränarteam och klubbledningar för att se verksamheten. Jag har mötts av en stor öppenhet kring allt i spannet mellan det som fungerar bra och det som innebär riktigt tuffa utmaningar. Det har varit betydelsefullt att vara på plats och träffas där den dagliga verksamheten sker, med noggrannhet i form av avstånd och handsprit, ska tilläggas, säger Ulf Lundberg.

Just samarbetet med klubbarna är något som Ulf poängterar är avgörande för Damkronornas framgång och han ser ljust på svensk flick-och damhockeys fortsatta utveckling.

- Jag har mött oerhört dedikerade och hängivna hockeymänniskor i olika ledarroller i klubbarna. Jag imponeras av lösningsfokuset som finns och ser fram emot att bygga relationer med tränare och sportchefer som ju jag och mitt team kommer att ha mest kontakt med. Det är viktigt att ”byta bilder” för att budskapet till spelarna ska bli tydligt och känslan jag vill förmedla är att dialogen bara är ett telefonsamtal bort. Utveckling i klubbarna är bra för Damkronorna och framgång för Damkronorna är bra för klubbarna.

Under sitt resande har Ulf tagit del av både fysträningar och ispass och han ser många drivna spelare som vill satsa på sin hockey. En reflektion från besöken är att svensk ishockey behöver fler mönsterbrytare och där förbundskaptenens budskap är tydligt: våga sticka ut!

- Kommunikation, kravställning och eget driv är faktorerna för att utveckla fler landslagsspelare men där eget driv är den enskilt viktigaste egenskapen för att utvecklas. Min bild är att det finns plats för fler mönsterbrytare – till exempel: ge dig f-n på att utveckla klubbtekniken. Dribbla en halvtimme varje dag med olika hinder och håll hela tiden blicken uppe, det kommer att ge en större trygghet med pucken och därmed mer tid. Eller bestäm dig för att förbättra skottet, de bästa skyttarna i världen har nött både efter isträningen och på skottrampen som en daglig rutin. Det bara är så. Många kommer att bli förvånade hur snabbt det ger resultat. Spela smålagsspel! Där hamnar du som spelare i en massa enskilda situationer som en match består av och man blir bra på det man tränar.

 

”De mer erfarna har inte spelat sin bästa hockey än”

Generationsskiftet i Damkronorna är något det pratats om mycket när unga talangfulla spelare visat upp sig både i TV-pucken och U18-damlandslaget. Ulf menar att det absolut finns plats för yngre spelare i Damkronorna men att det behövs förebilder med erfarenhet som kan lotsa in yngre spelare på ett bra sätt.

- Jag ser fram emot många samtal med spelare de kommande veckorna. Finns drivet, hungern och viljan att utvecklas? Att inspirera ligger absolut i coachens uppdrag, men motivationen måste komma inifrån. Det kommer definitivt att finnas plats för yngre spelare men det måste också finnas förebilder som älskar uppdraget att både prestera själv och samtidigt sätter en ära i uppgiften att vägleda de yngre. Jag tror också att några av de mer erfarna inte spelat sin bästa hockey än.

Ulf Lundbergs tid framöver kommer att bestå av kontakt med spelare och även planering inför augusti, men också tid att njuta av sommaren.

- Det kommer att vara en massa roliga saker att ta tag i även i juli. Men självklart också tid med familjen, lite golf och den egna träningen icke att förglömma.