Reklam
Reklam
    Hem / Landslag / Juni 2022 / ”Framtiden är ljus”

”Framtiden är ljus”

Förbundskaptenerna Ulf Lundberg, Andreas Spångberg och Andreas Karlsson är på plats i Madison, USA under U18-VM. Här reflekterar Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg kring vad han ser av Sverige och Sveriges motstånd på isen.

Ett ypperligt tillfälle att se vilka spelare som bäst hanterar det internationella spelet – så beskriver Ulf Lundberg sin och sina kollegors närvaro under U18-VM. För Andreas Karlsson, ny förbundskapten för U18-landslaget och elitutvecklare på damsidan, är mästerskapet också en möjlighet att samla på sig input både gällande spelare födda -05 och -06, och av turneringen i stort.

– Det är en helt annan sak att se spelet på plats jämfört med att titta på tv. Här knyter vi dessutom ytterligare kontakter och får tillfälle att jobba vidare med vår röda tråd i verksamheten. Kopplingen mellan U16, U18, Utvecklingslandslaget och Damkronorna behöver vara riktigt stark och tydlig. Även Thomas Magnusson har varit på plats under de inledande dagarna av mästerskapet och det har betytt många givande samtal kring målvaktsspelet och målskyttearbetet, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

Med anledning av att Ryssland inte medverkar i U18-VM flyttades Sverige till grupp A där man redan mött USA och Kanada. Ikväll väntar Finland i den sista gruppspelsmatchen. Ulf Lundberg konstaterar att Sveriges matcher mot USA och Kanada ger viktiga erfarenheter för spelarna i deras fortsatta utveckling, och att USA tagit ytterligare kliv i sitt spel, jämfört med Kanada.

– Det USA har visat, vi såg även deras match mot Finland, är ytterligare ett snäpp upp jämfört med Kanada. Att uppleva den höga intensitet, den aktionssnabbhet och det konsekventa spel som både USA och Kanada maler på med i byte efter byte ger så viktiga erfarenheter för våra svenska spelare. Det ges ingen möjlighet över huvud taget att ”ta rast” på isen eller att inte vara handlingsberedd. Man måste läsa spelet och genomföra första tanken fullt ut, vilket är den bästa utbildningen i att vinna tid och yta. Sveriges match mot Kanada var ett steg i rätt riktning jämfört med matchen mot USA. Ska man koka ned det till ett ord så handlar det om att tävla minst lika hårt och det gör vi inte än, säger Ulf.

Lundberg konstaterar dock att framtiden för svensk ishockey på damsidan ser ljus ut. Han lyfter fram satsningar som görs i flera led inom svensk ishockey.

– Vi ser att den klättring vi påbörjat med Damkronorna, den satsning som Olympisk Offensiv innebär, samarbetet med klubbarna etcetera är helt i rätt riktning. Införandet av ett naturligt närkampsspel kommer att göra det lättare för oss att höja intensiteten, den funktionella tekniken, handlingsberedskapen, målskytterabetet och åter igen tävlingsnivån totalt sett. Framtiden är ljus, men det kommer att krävas ett digert arbete över tid. Nu ser vi fram emot resten av turneringen här på plats, avslutar Ulf Lundberg.

Sverige spelar sin sista gruppspelsmatch mot Finland ikväll, torsdag. Matchen börjar 23:00 svensk tid och du ser matchen i SVT:s kanaler.