Reklam
Reklam
    Hem / Landslag / Utvärderingen efter hockey-VM i Riga klar

Utvärderingen efter hockey-VM i Riga klar

Precis som efter varje avslutad landslagsturnering har Svenska Ishockeyförbundet genomfört en utvärdering efter hockey-VM i Riga. Både spelare och ledare har fått utvärdera turneringen i sin helhet.

Se intervjuer med Johan Garpenlöv, Olof Östblom och Johan Stark längre ned i artikeln.

- Nummer ett är vår start i turneringen och första veckan där vi får in nio nya spelare från veckan innan som vi ska försöka få in i gruppen, få dem att samverka med varandra, känna trygghet med varandra och sedan vara tävlingsklara när VM börjar. Där gick vi helt enkelt bet, säger Johan Garpenlöv, Förbundskapten för Tre Kronor.

- Jag tar med mig att man alltid vill ha en träningsmatch innan första tävlingsmatchen för det är då du känner vad du har för grupp och gruppen känner vilken roll man har och hur gruppen fungerar i skarpt läge. Jag återkommer till det att vi inte fick den är träningsmatchen med så många nya spelare och vi visste inte riktigt vilken typ av grupp vi hade, så det är lärdomen, säger Johan Garpenlöv.

 

Tävlingschef Olof Östblom om arbetet med utvärderingen:

- Utvärderingar gör vi efter varje turnering, efter VM och Euro Hockey Tour-turneringar. Men vi hade ett sämre resultat som vi inte alls var nöjda med och då har vi lagt extra mycket tid på utvärderingen. Dels har vi skickat ut en enkät där spelarna anonymt har kunnat uttrycka sig och vi har haft individuella samtal med alla spelare och vi har jobbat med ledargruppen och suttit ner och utvärderat hur saker har fungerat.

- Det som är ändå är bra med utvärderingen är att spelare och ledare har likadan bild av vad som inte har varit lyckat. Det vi kan konstatera är att det var en orutinerad trupp som åkte på VM, både spelare och ledare och under väldigt speciella förutsättningar och en tuff start så hamnar vi i ett väldigt tufft läge. Vi har fått mycket insikter både på ett förbundsperspektiv och landslagsperspektiv och dom kommer vi att ta med oss framåt i arbetet när vi jobbar vidare tillsammans både jag och Johan, säger Olof Östblom.

 

Generalsekreterare Johan Stark om behovet av ett omtag kring frågan om spelarutveckling:

- Det som känns bra, om man får säga så, i utvärderingen är att det finns en samsyn mellan spelargrupp och ledarstab kring anledningarna kring resultatet, som ingen av oss är nöjda med. Ur ett förbundsperspektiv så tycker jag att frågan är större än ett mästerskap och en turnering, jag tycker snarare att insikterna som vi tar med oss är behovet att ta ett omtag runt hela frågan runt spelarutveckling. Vi noterar att det inte bara är kopplat till Riga utan även runt våra andra landslag att vi har frågor att diskutera, omvärdera och titta på inom svensk ishockey rent generellt. 

- Som förbund behöver vi se över hur vår utvecklingsplan ser ut och framför allt jacka på våra utvecklingsmiljöer som ofta är våra elitföreningar och hitta en samverkan där och titta vad som händer i det internationella spelet. Det är ett arbete som våra sakkunniga behöver titta på tillsammans med rörelsen. Vi har smugit i gång arbetet redan med en träff tillsammans med förbundspersonal och sportchefer i SHL som en första provtryckning. Planen är inte fastlagd än men vi som förbund behöver säkerställa att vi skjuter till resurser så att vi kan genomföra arbetet, säger Johan Stark.

Intervju med Johan Garpenlöv, Förbundskapten Tre Kronor

Intervju med Olof Östblom, Tävlingschef och landslagschef

Intervju med Johan Stark, Generalsekreterare