Reklam
Reklam
    Hem / Landslag / September 2022 / Ulf Lundbergs tankar om Damkronornas VM

Ulf Lundbergs tankar om Damkronornas VM

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg summerar Damkronornas VM-turnering och delar med sig av sina tankar om individuella spelare, matchen mot Kanada och framtiden.

VM i Danmark innebar comeback för Damkronorna i A-sammanhang. Efter spel i den lägre seedade gruppen åkte Damkronorna ut mot Kanada i kvartsfinalen och förlorade därefter mot Japan i en placeringsmatch. Slutfacit blev en sjundeplats.

Vad var er målsättning i turneringen?

– Vi jobbade kontinuerligt med målsättningsarbetet från förlägret och framåt för att verkligen koppla det som sägs till VAD som krävs av beteenden och vårt DNA i spelet. Målsättning 1 var att ta oss till kvartsfinal och inför Tjeckienmatchen hade vi moroten att vinna gruppen. I en kvartsfinal går man alltid för att vinna, hur mycket som än ska till. Därefter spände vi bågen för att gå för femteplatsen i två steg. Jag kan konstatera att vi vinner tre matcher och förlorar mot 1:an, 3:an och 5:an i VM, samt hoppar upp ett hack jämfört med OS.

Är du nöjd?

– Både spelmässigt och sett ur ett lite större perspektiv gav turneringen mersmak. Jag är nöjd med många delar som till exempel vår intensitet och vårt puckansvar långa stunder, samt power play, men också väldigt hungrig på mer. Vi behöver lära oss vissa saker, ta med oss erfarenheter, bland annat att spela mer cyniskt och ”på klockan” och att ta färre utvisningar. Den här turneringen bådar gott inför framtiden, och jag längtar redan till VM i Kanada i april.

Emma Söderberg vaktar sin kasse under matchen mot Kanada. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Trots att det blev förlust mot Kanada med 0–3 sticker den matchen ut för att tjejerna stod för en sådan kämpainsats i försvarsarbetet. Hur upplevde du matchen från båset?

– Prestationen mot Kanada är inte bara ett, utan två steg i rätt riktning. Trots att Kanada var det klart bättre laget, så såg jag att den höga tävlingsnivån – vi pratar mycket om att tävla, och det är så grundläggande – var ett riktigt bra kvitto för oss. Jag gladdes över sättet som vi ställde upp för varandra och spelade för laget. En del när det gällde beteenden i målsättningsarbetet var att hylla blockade skott lika mycket som mål och det märktes verkligen mot Kanada.

Hur viktig lärdom var den matchen och turneringen överlag för det här unga laget?

– Jag har redan nämnt några saker som vi tar med oss som grupp. Sett till individnivå är det vissa spelare som redan nu klarar av att spela den högintensiva hockeyn som ett A-VM innebär, medan andra behöver jobba på aktionssnabbheten och förbättra beslutsfattandet och genomförandet. Vi tar med oss många sådana lärdomar för individuella spelare, vilket jag tror blir mycket nyttiga för dem i deras respektive karriärer. Sex VM-matcher på elva dagar, plus en landskamp på förlägret, det kräver sitt både fysiskt och mentalt.

Jessica Adolfsson täcker skott i matchen mot Tyskland. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Är det några spelare som sticker ut?

– Vissa kliver fram och andra som gör ungefär som förväntat, och några underpresterar lite. Det var otroligt kul med Hanna Olssons prestation, med tanke på hennes historik och hur hon har kämpat envetet för att komma tillbaka från skada. Att hon kunde prestera så här bra och vara en ledande offensiv spelare var extremt positivt. Sara Hjalmarsson fick en större roll och tog det förtroendet på ett väldigt bra sätt. Maja Nylén Persson visste vi på förhand är en väldigt bra spelare, men hon visade det också här gång på gång. Mira Jungåker har det snackats mycket om med all rätt, och hon kommer in som 05:a och är orädd, skicklig och duktig på att läsa spelet och ta rätt beslut. Jessica Adolfsson och Anna Kjellbin visade prov på en stabil och hög nivå. Emma Söderberg hade inte sin bästa match mot Japan, men var otroligt bra tidigare i turneringen, inte minst mot Kanada. Olivia Carlsson ska också nämnas, väldigt nyttig i det tysta.

Det satsas mycket på att få fram fler flick- och damspelare i Sverige nu, och det verkar komma spännande spelare underifrån, men du som förbundskapten är ju till viss del beroende av de spelare som redan kommit fram. Hur ser du på chanserna att vara med och slåss om medaljer inom en överskådlig framtid?

– Det är vad vi siktar på och det är vad som driver mig och ledarstaben och även spelarna. Man får ta det steg för steg, men samtidigt se att laget vi spelade gruppfinal mot tog brons. Vi har påvisat utveckling den här turneringen, men vi behöver jobba vidare väldigt smart och hårt, för det blir tunnare luft ju högre upp man kommer.


Fakta

Damkronornas resultat under VM i Danmark

Gruppspel

25/8 Sverige-Danmark 5-2

27/8 Sverige-Tyskland 3-2 (SO)

29/8 Sverige-Ungern 3-2 (SO)

30/8 Sverige-Tjeckien 0-3

Kvartsfinal

1/9 Sverige-Kanada 0-3

Placeringsmatch

3/9 Sverige-Japan 4-5

Mer info om turneringen hittar du på IIHF.com


Mer läsning

Klicka här för mer information om Damkronornas säsong