Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jana Chytilova

Damlandslaget U18 föll i finalen mot Ryssland i Ryssland

08 NOV 2015 15:55
Sverige förlorade finalen mot hemmanationen Ryssland med 1-2 (1-0, 0-2, 0-0) söndagen den 8 november 2015 i avslutningsmatchen i turneringen i Ryssland.
  • Skapad: 08 NOV 2015 15:55

Sveriges poängliga i 4-nationersturneringen

Damlandslaget U18 spelade i en 4-nationersturnering i Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen, Ryssland den 6-8 november 2015. Deltagande länder var Finland, Ryssland, Sverige och Tyskland.
Huvudcoachen Ylva Lindberg har tagit ut Damlandslaget U18:s trupp till en 4-nationersturnering i Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen, Ryssland den 6-8 november 2015. Deltagande länder är Finland, Ryssland, Sverige och Tyskland.

Sverige samlas i Uppsala tisdagen den 3 november 2015.

Rysk turneringsinformation här: http://fhr.ru/en/national_teams/woman/u18/info/?TOURNAMENT_SEASON_ID_29=10

Matchkommentar:

Ryssland - Sverige 2-1 (0-1, 2-0, 0-0)

Skott 28-25 (8-9, 13-9, 7-7)

Utvisningar: Ryssland 5x2, Sverige 7x2. 1x10 min

14:37    1-0         #14 Wilma Johansson (#28 Ida Press)

24:27    1-1         #12 Landysh (#7 Bolgareva)

27:13    2-1         #8 Zubok (#10 Kulishova, #12 Landysh)

Ryssland inleder som väntat i ett våldsamt tempo och skapar snabbt tryck på Sverige som försvarar sig bra. Efter ett tag bedarrar den Ryska stormen och Sverige tar stegvis kontroll över matchen – framför allt via ett bra presspel och gediget försvarsspel i egen zon. Efter drygt tolv minuter drabbas Ryssland av en utvisning. Sverige förvaltar sin möjlighet till numerärt överläge genom mål av Wilma Johansson på retur från ett skott av Ida Press. Spelövertag och rättvis ledning för Sverige även om Ryssland hela tiden är farliga individuellt. Sveriges i särklass bästa period i turneringen hittills.
 
Andra perioden startar med brutal crosschecking på Ida Press från Rysslands stora stjärna Kadirova. Domaren väljer dock att bara ge två minuter istället för ett tuffare straff.  30 sekunder senare åker också först Emma Murén ut för en armbågstackling och samtidigt – utan närmare förklaring – 10 minuter för Misconduct. Här vänder trenden i matchen och under tre olyckliga minuter gör Ryssland tv mål och går upp i en 2-1 ledning inför tredje perioden. Sverige hämtar sig något mot slutet av perioden och spelar sig in i matchen dock utan att få någon utdelning.
 
I tredje perioden fortsätter Sverige att försöka jobba sig in i matchen på allvar. Ryssarna skapar farliga chanser flera gånger när Sverige anfaller för kvittering men Ellen Jonsson är även idag mycket bra i mål. Trots ett par riktigt kvalificerade chanser för bägge lagen slutar perioden mållös. Mållösa är också några av oss när vi får bevittna ett i stort sett konstant överseende med ryska hakningar och slag av de (ryska) domarna – kombinerat med ett sekretariat som låter klockan rulla så mycket som möjligt. Sammantaget gör det att vi får en ordentlig chans att träna på hur vi hanterar oss själva i utsatta situationer. Väldigt nyttigt för ett lag med elva debutanter av 22 på spelarsidan och fem av sex på ledarsidan!  Tyvärr får Sverige – återigen trots många bra chanser – inte in någon kvitteringspuck utan matchen slutar 2-1 till Ryssland som i och med det också vinner 4-Nationers.
 
Överlag en riktigt bra insats av alla spelare och den bästa matchen laget gör den här turneringen! Under stora delar av matchen visar vi för oss själva och andra att den spelidé laget har håller även mot yppersta internationellt motstånd.  Vi vinner massor med puckar, blockerar/täcker mängder med skott så när laget framöver (nuvarande/förändrat) får samlas ett par gånger till kommer kvaliteten i Sverige att öka successivt. Ryssland spelar mer på individuell skicklighet och där tror inte vi att det finns så mycket utvecklingspotential som vi har hos oss.
 
Lagets interna pris till bästa spelare gick idag till Moa Wernblom som gör ett jättejobb i alla lägen utan att synas så mycket.  Ellen Jonsson fick också under den efterföljande prisutdelningen motta priset som turneringens bästa målvakt. Otroligt kul och välförtjänt! 
 
Nu siktar vi närmast mot Finnkampen 18-20 December i Örebro.

Stefan af Bjur, team manager för Damlandslaget U18

 

Matchkommentar: Sverige inleder sin andra match i turneringen mycket bättre än gårdagens match och äger första perioden mot Finland i spel fem mot fem. Tyvärr rycks matchen delvis sönder av utvisningar vilket gör att Sverige spelar en hel del boxplay (vilket man precis som i förra matchen mot Tyskland gör riktigt bra). Inga mål i första perioden. Övertag för Sverige i spel och chanser.
 
I andra perioden startar Sverige återigen bra men precis som tidigare drabbas man av flera utvisningar vilket gör att det inte riktigt blir någon struktur på matchen. Efter fyra raka svenska utvisningar får till sist Finland sin första utvisning och då gör Ida Nikula Sveriges första mål genom en styrning på ett skott från Sara Hjalmarsson (som i sin tur fått en passning av Jessica Adolfsson). Sveriges boxplay gör i perioden en heroisk insats och tillsammans med Ellen Jonsson - som storspelar i målet i sin första landskamp – ser dom till att Sverige går till pausvila med bibehållen ledning.
 
Tredje perioden ser i stort sett ut som de två tidigare. Sverige är det bättre laget fem mot fem. Man drabbas återigen av en utvisning men den reder man återigen ut - mycket tack vare en storspelande Ellen Jonsson som bland annat räddar två frilägen. När Sverige till slut får med sig några utvisningar lyckas man återigen att göra mål i powerplay och utökar därmed sin ledning till 2-0 med fem minuter kvar av matchen. Målet görs av Kajsa Armborg på passning från Solveig Neunzert och Wilma Johansson. Sverige stänger sen matchen på ett bra sätt och när Finland tar ut sin målvakt sätter Emma Muhrén pucken i öppen kasse på passning från Ida Nikula och Sara Hjalmarsson.
 
Överlag en bra insats av alla spelare med ett speciellt plus till Ellen Jonsson som också fick lagets interna pris som bästa spelare.  Att Sverige under större delen av matchen (vid spel 5 mot 5) använde alla sina fyra femmor kändes också bra inför framtiden. Känns kul att så många spelare visar framfötterna och att ”kurvan pekar åt rätt håll”.! Nu siktar vi in oss på morgondagens avslutningsmatch mot Ryssland – ett lag som har en mängd vassa spelare och ett för oss väldigt annorlunda sätt att spela ishockey. Skall bli spännande!

Stefan af Bjur, team manager för Damlandslaget U18

Matchkommentar: Sverige – med elva debutanter – inleder spänt och drar på sig tre utvisningar i första perioden. Trots ett bra box play blir det till slut för
mycket och Tyskland tar efter 14 minuter ledningen med 1-0. I spel fem mot fem
äger Sverige matchen, vinner skotten med 12-5 och skapar många bra lägen utan
att få utdelning. Överlag en nervös och relativt trevande första period där
många spelare – av naturliga skäl – såg tagna ut av stundens allvar.
I inledningen av andra perioden känns det till en början som det kanske ska släppa. Sverige håller sig mer till matchplanen och Tyskorna ser stressade ut. Men sen återupprepas första periodens utvisningar och Tyskland kommer tillbaka in i matchen igen. Perioden slutar mållös. Sverige vinner skotten 9-4.
Tredje perioden börjar med att Sverige återigen får spela box play
– denna gång närmare 4 minuter i sträck – men man reder ut det och tar efter det helt över matchen. De sista 15 minuterna är i stort sett en konstant press mot det tyska målet. Vi säger ”i stort sett” eftersom Emma Söderberg – på de fyra skott Tyskland åstadkommer – gör tre mer eller mindre matchavgörande räddningar i väldigt svåra lägen. Till slut, efter 06.59 i tredje perioden, sätter Wilma Johansson 1-1 efter en fin framspelning av Matilda af Bjur. Nu trampar Sverige gasen i botten på allvar och Tyskland har svårt att hänga med.
Ett par utvisningar – som Tyskland klarar – kör helt slut på deras ledande spelare och efter 15.30 i sista perioden sätter Jessica Adolfsson vinstmålet från blå linjen efter bra förarbetet från Emma Muhrén (som assisterar) och Ida Nikula (som skymmer målvakten). Trots en kort period av skakigt spel efter ledningsmålet kontrollerar Sverige sen matchen de sista minuterna och vinner mer än rättvist med 2-1.
Det interna priset till bästa spelare går till Ebba Berglund. Skönt med en vinst trots ganska knackigt spel. Vi ser nu fram emot match mot Finland på lördagen.
Stefan af Bjur, team manager för Damlandslaget U18

Utvisningar:
Tyskland: 5x2min
Sverige: 7x2min

Truppen
Korta fakta om varje spelare
Programmet dag för dag

SÄSONGEN 2015/2016
Sveriges resultat och spelprogram säsongen 2015/2016
Mer om Damlandslaget U18 säsongen 2015/2016 här 

HISTORIK
Sveriges alla inofficiella landskamper genom tiderna, resultaten
Sveriges alla inofficiella landskamper genom tiderna, tabellen
Mer historik här

Ur dagsprogrammet

Onsdagen den 4 november 2015

4/11 klockan 09.00-11.00 Sverige har isträning i Gränbyhallen C
4/11 klockan 15.00-16.15 Sverige har isträning i Gränbyhallen C 

Torsdagen den 5 november 2015
5/11 Avresa till Ryssland

SPELPROGRAMMET 

6-8/11 2015. 4-nationersturnering i Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen, Ryssland

Fredagen den 6 november 2015
6/11 klockan 14.30 Tyskland-Sverige, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen
6/11 klockan 19.00 Ryssland-Finland, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen 

Lördagen den 7 november 2015
7/11 klockan 14.30 Sverige-Finland, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen
7/11 klockan 19.00 Tyskland-Ryssland, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen 

Söndagen den 8 november 2015
8/11 klockan 12.00 Finland-Tyskland, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen
8/11 klockan 15.30 Ryssland-Sverige, Dmitrov Arena, Dmitrov, Moskvaregionen 

OBS! Alla matchtider är alltid angivna i lokal tid
Med reservation för eventuella ändringar 

SVERIGE

MÅLVAKTER
  1. Ellen Jonsson
30. Emma Söderberg 

BACKAR
 2. Linnéa Andersson
 3. Ebba Berglund
 4. Emma Eriksson
 5. Maja Nyhlén-Persson
 8. Felica Linder
10. Jessica Adolfsson
27. Solveig Neunzert
28. Ida Press 

FORWARDS
12. Josefin Bouveng
13. Kajsa Armborg
14. Wilma Johansson
15. Celine Tedenby
16. Matilda af Bjur
17. Sofie Lundin
18. Ida Nikula
19. Sara Hjalmarsson
20. Felizia Wikner-Zienkiewicz
21. Alva Johnsson
24. Moa Wernblom
26. Emma Murén

NÄSTKOMMANDE LANDSLAGSUPPDRAG
Damlandslaget U18 spelar tre hemmalandskamper mot Finland på Trängens IP, Örebro, den 18-20 december 2015.

Landslagsledningen för Damlandslaget U18

Director of Development and youth national teams: Henrik Haraldsson

Read more about Henrik Haraldsson

Photo 

National Team Director: Erika Holst
Read more about Erika Holst

Photo
National Teams Assistant:
 Helena Eriksson
Read more about Helena Eriksson

Photo

Team Manager: Stefan af Bjur
Read more about Stefan af Bjur 

Head Coach: Ylva Lindberg
Read more about Ylva Lindberg
Photo 

Assistant Coach: Madeleine Östling

Video Coach: Kim Martin Hasson

Doctor: Ola Hallert
Read more about Ola Hallert 

Equipment Manager: Kjell Klintberg

Read more about Kjell Klintberg

Photo

Photo credits:

Photo: IIHF-HHOF
Photo: FotoKenne Reklamfoto AB

Skribent: Anders Feltenmark
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info