Hoppa till sidans innehåll

En utredning som tar hockeyn på rätt väg

18 APR 2017 09:24
Hockeyn har hamnat i rampljuset den senaste tiden, och det är kul, tycker jag. Ibland får dock diskussionerna lite slagsida och det verkar som om debattörerna lider brist på den grundläggande information som krävs för att föra debatten framåt.
  • Uppdaterad: 18 APR 2017 09:29

Låt mig direkt slå fast att licensreglerna för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är till för att säkra produkten, klubbarnas och hockeyns framtid, och att arenareglerna med ett visst antal platser är en del av det. Vad vi lärt oss av debatten är att vi inte kan vara kategoriska utan att vi måste röra oss med vettiga infasningstider, att det inte alltid går för klubbar och kommuner att över en sommar fixa till allt enligt kraven.

Vi lärde oss mycket av exemplet Karlskrona, där kommunen till sist löste allt på ett mycket bra sätt. De gjorde en mycket imponerande insats på mycket kort tid.

Det har också diskuterats om SHL:s nya medieavtal och de stora pengar som nu tillförs SHL-klubbarna. Mer pengar till svensk ishockey är såklart aldrig fel. Men det är viktigt att de här pengarna sköts på rätt sätt: historien visar ju att när TV-pengarna kom in i topphockeyn första gången, så gick de nästan oavkortat till att höja spelarlönerna.

Min uppfattning är att nu när det kommer in mer pengar, så måste vi se till att de pengarna säkrar hockeyn. Därför känns det viktigt och naturligt att de lika omdiskuterade licensreglerna ses över.

Just nu genomför vi en stor utredning inför det förbundsmöte i juni som ska fatta beslut om vad som gäller i de här frågorna. Med de nya pengarna till SHL så är den utredningen både aktuell och intressant.

Licensreglerna har kritiker som hävdar att de riktar in sig på fel saker, t ex hur många sittplatser det ska finnas i en arena och hur kraven kan stoppa ett lag från att gå upp i SHL. Men licenskraven reglerar också ekonomin och ungdomsverksamheten, där klubbarna ska ha verksamhet för både killar och tjejer.

Diskussionen pågår, men för min del hoppas jag att vi inte behöver införa krav om att klubbarna ska ha damverksamhet - det borde vara en självklarhet. Skulle det visa sig att det inte är det, så kan vi tvingas införa ett sådant krav. Jag vill tro att vi är så pass långt framme i vår organisation att detta löser sig av sig självt. Det finns "öar" i Hockeysverige som stretar emot, men det var ju likadant när vi införde kravet på att alla klubbar skulle ha ett J20-lag. Idag har alla det och det ses som en självklarhet.

Vi diskuterar också att ta ett långsiktigt helhetskrav på den ekonomiska delen. Ursprungskravet var att klubbarna skulle klara nästa säsong. Men vi måste se längre framåt och säkra stabila klubbar och ligor sett över tid. Vi har sett för många kriser och rekonstruktioner - det skadar varumärket svensk ishockey.

Nu när mer pengar kommer in så är det rimligt att vi tittar på de ekonomiska kraven. Klubbarna är mångmiljonföretag, men det går inte att rakt av driva idrottsklubbar som företag. I ett företag är verksamheten medlet och pengarna målet. Inom idrotten är det tvärtom. Det får vi aldrig glömma.

Jag tycker också att vi ska göra slut på tricksandet med olika lösningar där klubbarna lägger A-laget i ett särskilt bolag och sedan klarar licenskraven genom att i det värdera upp klubbens varumärke till många miljoner. Ett förslag i den nya utredningen är att man i licensgranskningen ska titta på hela koncernen. Ska det här fungera på ett schysst sätt så måste de luckor som finns täppas till.

Det kommer att bli ett intressant förbundsmöte i sommar.

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info