Hoppa till sidans innehåll

En God Jul och ett Gott Nytt Hockeyår!

23 DEC 2016 09:58
Det här numret av tidningen Hockey går ut till samtliga de dryga 69.000 licensierade ishockeyspelarna i Sverige samt till delar av de 31.000 barn som knutit kontakten med vår sport genom Tre Kronors hockeyskola.
  • Skapad: 23 DEC 2016 09:58

Vi är tillsammans alla en del av en fantastisk idrottsrörelse med djupa traditioner i den svenska folksjälen. Och vi är representanter för en populär sport, något vi kan ta med oss när vi nu lutar oss tillbaka en smula under jul- och nyårshelgen.

En undersökning från Sponsor Insight visar att Tre Kronor är det populäraste av alla svenska landslag. 46 procent av svenskarna är intresserade av Tre Kronor mot 44 procent av fotbollslandslaget och 38 procent av längdskidlandslaget.

På frågan "vilka idrotter är du intresserad av?" kommer ishockeyn generellt på andra plats med 41 procent efter fotbollens 47. På frågan "hur intresserad är du av följande ligor?" svarar 39 procent SHL, 37 fotbollsallsvenskan och 30 procent för upp Hockeyallsvenskan på tredje plats i intresseligan.

Jag tror att vi är populära för att vi levererar underhållning och fartfylld spänning och att vi har en av de bästa ligorna i världen. Och för att hockeyn är en del av vår folksjäl.

Hur djupt ner i den svenska folksjälen går då hockeyn? Jo, väldigt djupt. En annan undersökning från Sifo visar att 23 procent av svenskarna anser att hockeyn står för en svensk tradition. Och det är ju bra. Men samtidigt anser bara sju procent att det är viktigt att hockeyn är en traditionell sport.

Sifo-siffrorna visar också andra saker, både bra och dåliga. Att ta reda på förhållandet mellan vilka värden som anses vara viktiga och vilka värden folk anser att hockeyn står för, är en bra mätmetod för att få fram bra och dåliga fakta om vår sport. För kategorin Folklighet blir då förhållandet 21-23 procent. Underhållning: 34-27. Och spänning 29-23.

Så finns det andra siffror också. Jämlikhet 14-1. Rättvisa 18-3. Och Macho-grad: 2-22. Det vill säga 22 procent tycker att hockeyn är en machosport, men bara två procent tycker att det är viktigt att det är så.

En deltagare på en förbundskonferens i Jönköping nyligen sammanfattade undersökningen så här.

- Här sitter vi, ett gäng traditionella machogubbar och uppfattas som orättvisa och ojämlika med en spännande och underhållande sport.

Jag kan bara hålla med: klockrent som ett slagskott i krysset.

Det här är siffror som är bra som underlag i vårt arbete med att göra hockeyn bättre, på alla plan och ur alla aspekter. Hur ska vi till exempel få föräldrarna att skicka sin pojkar och flickor till hockeyn? Vad måste vi stå för och göra för att vara attraktiva i framtiden? Det finns en stor potential för ishockeyn om vi vågar tänka rätt.

Och vi är på väg. På två år har antalet barn i Tre Kronors hockeyskola ökat med 20 procent, mellan 6.000 och 7.000 barn. Nu skickar vi ut 310.000 brev på sex språk för rekrytera ännu fler unga till vår sport.

Till sist: det går mot jul- och nyår. Glöm inte att ett par skridskor är en jättebra julklapp. Och glöm inte heller att heja fram våra juniorkronor och nye förbundskaptenen Tomas Montén under JVM i Kanada över nyårshelgen. Efter ett framgångsmässigt ganska motigt 2016 skulle ett JVM-guld vara en perfekt start på det nya året.

Jag önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt Hockeyår.

 


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info