Hoppa till sidans innehåll

Rikard Grönborgs jobb inför Sweden Hockey Games har redan börjat

24 DEC 2016 09:25
Channel One Cup i Moskva slutade med svensk seger. Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg kan sammanfatta hockeyåret 2016, del ett av Grönborgs första år på posten som chef för Sveriges mest folkkära landslag!
  • Uppdaterad: 29 DEC 2016 05:03

- Ett bra år, tycker jag. Det var en smakstart att få delta i World Cup of Hockey. Jag tycker vi gjorde en klart godkänd insats. Vi var bara ett skott från att gå till final mot Kanada och vi förlorade mot ett lag med europeiska All Star-spelare. Före det gjorde vi flera mycket bra matcher. Den som verkligen kan hockeyn kan inte säga något annat än att det vi gjorde var godkänt.

Efter World Cup har Tre Kronor spelat två turneringar. Karjala Cup i Helsingfors och tjeckiska Plzen samt Channel One Cup i Moskva. Karjala Cup slutade segerlöst för Tre Kronor.

- Karjala var ju första gången vi förstod hur mycket Champions Hockey League påverkar och hur förutsättningarna ser ut. I Karjala fick vi ihop laget egentligen efter första matchen, och det var inget bra upplägg, inte alls schysst mot grabbarna.

- Samtidigt har vi sagt att vi ska testa en hel del nytt i de två första turneringarna. Spelare som har erfarenhet från Tre Kronor och nya spelare. Tycker vi lyckades med det i de här två turneringarna, även om vi inte vann någon match i Karjala. Målsättningen när vi ställer upp är ju så klart alltid att vinna, så...

- Men att vinna Channel One Cup, bara andra gången på 17 år, det var en jättestark insats samtidigt som vi ju är inne i en process med att identifiera VM-spelare, säger Rikard Grönborg.

Var det några spelare som du tyckte stod ut i turneringen i Moskva, några som gjorde det där lilla extra?

- Jag är riktigt nöjd med Viktor Fasth (CSKA Moskva). I de två matcherna Viktor stod visade han vilken världsmålvakt han är. Se'n tycker jag också att den unga backbesättningen klarade sig riktigt bra: nu fick ju Andreas Borgman (HV71) spela bara en och en halv period, men det klarade han bra. Sebastian Aho (Skellefteå) och Emil Johansson (Djurgården) gjorde det väldigt starkt som förstaårsseniorer... jag tycker att puckskickligheten var mycket hög hos de spelarna. Kul att se också hur Erik Gustafsson (Avangard Omsk) som ju har erfarenhet tog en ledarroll och var riktigt bra tillsammans med Linus Omark (Salavat Juljajev Ufa).

Nu ser Rikard Grönborg fram emot Sweden Hockey Games i Scandinavium i Göteborg den 9-12 februari. En turnering som garanterat kommer att finnas i det grönborgska bakhuvudet under både jul- och nyårshelgen.

Hur mycket av laget som ska spela i Göteborg har du redan klart i huvudet?

- Det är klart att jag har en tanke på hur jag vill bygga det laget, och på spelare som jag vill ha med. Men vi måste ju se till förutsättningarna också, till vilka spelare vi kan få loss. Och där ser det bra ut, vi har inte haft några problem att få loss spelare till de första turneringarna. Men visst har vi en lista på spelare som är aktuella. Vi får se vilka som är heta när det närmar sig Sweden Hockey Games, säger Rikard Grönborg som också passar på att önska Sveriges hockeyvänner en God Jul.

Janne Bengtsson

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info