Hoppa till sidans innehåll

Efter en svag säsong - nu kickstartar vi nästa med World Cup of Hockey

15 JUL 2016 15:28
Vi kan summera ishockeysäsongen 2015/16. Jag ska utan omsvep erkänna att den inte gick riktigt som vi tänkte oss. Bara två medaljer hem från fem VM-turneringar och ett tråkigt sista VM för Pär Mårts som nu tackar för sig.
  • Uppdaterad: 15 JUL 2016 15:32

  • Tre Kronor räckte bara till kvartsfinalen i VM i Moskva. Där blev det respass mot Kanada.
  • J20-laget föll i semifinalen i VM i Helsingfors mot värdnationen Finland. Till slut blev det en fjärde plats efter förlusten mot USA i bronsmatchen.
  • J18-laget besegrade Kanada i VM-semifinalen i Grand Forks, USA, men föll sedan i finalen mot Finland.
  • Damkronorna slutade på femte plats i VM i kanadensiska Kamloops, efter kvartsfinalstryk mot Ryssland, och sedan seger mot Tjeckien.
  • Damernas U18-lag erövrade en bronsmedalj efter seger mot Ryssland i VM i St. Catharines, Kanada.

Varför det gick som det gick, kommer många hockeyledare att diskutera i sommar. En diskussion har redan kommit igång ordentligt, och det är den om varför Rikard Grönborg frikopplades från Tre Kronor före VM? Var det verkligen bra? Påverkade det resultatet i VM?

Det kan man alltid diskutera. Men det enkla svaret är att vi ville ha en tydlighet i fördelningen av uppdragen, och på VM-sidan är Rikards första uppgift som huvudcoach för Tre Kronor VM i Köln 2017. Hans uppdrag är att redan nu börja lägga grunden för ett framgångsrikt VM 2017.

För oss var det aldrig någon diskussion om Pär Mårts roll: han skulle få leda Tre Kronor ända in i kaklet. Mårts är en av de mest framgångsrika ledarna i svensk ishockey någonsin med massor av medaljer på alla nivåer inom svensk hockey. Däribland ett OS-guld som assisterande coach 1994 och ett VM-guld 2013.

Svensk hockey är skyldig Pär Mårts ett stort tack för de år han tjänat oss på ett föredömligt sätt.

Rikard Grönborg och den nya landslagsledningen med Johan Garpenlöv och Peter Popovic, har också en mer aktuell uppgift: att kickstarta säsongen 2016/17 med World Cup-turneringen i Toronto den 17 september till den 1 oktober.

Den är också den ledningen som ska få analysera vad det var som hände den här säsongen och vad vi kan göra annorlunda och bättre.

Men det som hänt med svensk ishockey under 2015/16 har inte enbart negativa förtecken. Tvärtom: vår sport blir mer och mer populär och når ut till bredare grupper än tidigare. Under säsongen skickade vi ut 265.000 brev, översatta till sex språk, till barn runt om i landet. Breven bjöd in till Tre Kronors hockeyskolor, och responsen blev mycket bra: jämfört med för två år sedan har antalet deltagare i hockeyskolorna, en fantastisk inkörsport till sporten, ökat med 20 procent. På flicksidan visar vi upp en 66-procentig ökning.

Nästa säsong bygger vi vidare på den framgångsrika kampanjen med 310.000 brev.

Vi kan också rapportera att de båda grenarna inom svensk hockey, bredden och eliten, nu drar åt samma håll. För första gången på åtta år sitter representanter för SHL i förbundets styrelse.

Vi är starkast när vi är enade. Då kan vi åstadkomma mästerverk.

Så framtiden är ljus.

Och sommaren är kort. Njut av den.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info