Hoppa till sidans innehåll

Tommy Boustedts krönika

14 JUL 2016 15:54
En bra barn- och ungdomsverksamhet är nyckeln till de prioriterade områdena rekrytera och behålla!
  • Uppdaterad: 14 JUL 2016 16:33

10 goda råd till hockeysveriges ungdomstränare.

I denna krönika återkommer jag till ett av de områden som ligger mig närmast om hjärtat, utbildning och utveckling av unga ishockeyspelare. Oavsett anledning till varför man väljer att spela ishockey så bör alla spelare ha rätt till en så rolig och bra hockeyutbildning som möjligt. Den absoluta nyckelpersonen i denna utvecklingsprocess är tränaren. Det viktigaste kravet man bör ställa på denna person är att vara intresserad av att lära sig nya saker och att ha en stor vilja att utveckla unga människor och ishockeyspelare. Har man ett visst mått av lyhördhet och nyfikenhet, samt en dos pedagogiskt sinnelag och empatisk förmåga finns grundförutsättningarna att vara och bli en bra barn- och ungdomstränare i ishockey.

Som många gånger tidigare listar jag här 10 områden som är de viktigaste i arbetet med att träna barn och ungdomar. Innan jag gör det så vill jag slå ett slag för Svenska Ishockeyförbundets ledar- och tränarutbildning, eller utbildningsstegen som den benämns. Den i kombination med förbundets utbildningsmaterial ger en mycket stabil plattform att stå på i arbetet med att utveckla unga ishockeyspelare.

10 goda råd.

1/ Träningsplanering.                                                                                                                                
Gör en plan inför kommande säsong. Planera hur mycket och vad ni ska träna på.  Träningsplanering är viktigt från Tre Kronors Hockeyskola och hela vägen upp. Använd SIF:s ”Ishockeyns ABC” som hjälp. Där finns många användbara och goda riktlinjer för hur man planerar säsongen.

2/ Föräldrautbildning.                                                                                                                             
Samla föräldrar och spelare och gå igenom hur ni har planerat säsongen. Det är alltid bra att vara tydlig och berätta hur säsongen kommer att se ut. Det bygger ett grundfundament i den viktiga relationen med föräldragruppen. På detta område finns ett bra föräldrautbildningsmaterial att använda. Det hittar ni på SIF:s utbildningssajt ”Hockeyakademin.se”.

3/ Teknikträning.                                                                                                                                      
Lägg mycket tid på att öva på hockeyns tekniska grunder. De fem viktiga grunderna är; I) skridskoåkning, II) puckföring/finter, III) passningar/mottagningar, IV) skott/målgörande, och V) närkampsspel/brytninngar. Det man inte lärt sig inom dessa områden under u-hockeytiden, kan man inte ta igen i vuxen ålder! Alltså – mycket teknikträning! Massor med förslag på övningar finns i SIF:s utbildningsmaterial.

4/ Hockeyspecifik barmarksträning.
Träna även teknik ”off-ice”. Jobba med skridskoimitationer och skridskohopp, dribbla och passa träkulor, nöt skott på skottrampen, träna på närkamper och kampövningar. Glöm inte bort den nyttiga och roliga landhockeyn. Där utvecklas och tränas inte bara tekniken, utan också speluppfattningen och spelförståelsen.

5/ Styrketräning.                                                                                                                                      
Starta med styrketräning tidigt. Helst från 7-årsåldern. Då talar vi om rätt typ av styrketräning. Alltså inte ”bodybuilding” på gym. Använd gärna den egna kroppens tyngd som motstånd. Professor Tonkonogis forskning på området har lett till en helt ny syn på styrketräning för barn. Mer detaljerade råd hittar du i SIF:s utbildningsmaterial. Kolla på ”Hockeyakademin.se.”

6/ Tvåmål och smålagsspel.                                                                                                                    
Jobba mycket med spel i olika former. Tvåmålsspel på helplan, i ytterzonerna, och på små ytor är bra övningar. Spela 5 mot 5, men också t.ex. 3 mot 3 och 2 mot 2. Använd olika förutsättningar som två puckar, direktpassningar, direktskottsavslut, m.m. Den svenske tränarlegenden Åke ”Professorn” Lundström sa och skrev redan på 60-talet att tvåmål är den bästa hockeyövningen.

7/ Positiv miljö.                                                                                                                                         Skapa en miljö där spelarna känner spelglädje, åkglädje och där man har kul tillsammans. Det är väl ingen hemlighet att inlärning fungerar bäst i en miljö där man har roligt. Försök som tränare att tänka positivt och att agera positivt. Förstärk det som är bra, och lär barnen att berömma och uppmuntra varandra. Alla behöver beröm. Det är underskattat, och fungerar bättre än annat hokus pokus.

8/ Prata hockey.                                                                                                                                       Snacka mycket hockey med spelarna, och uppmuntra spelarna att snacka mycket hockey med varandra. Diskutera och förklara lösningar på olika spelsituationer. Lyssna på spelarna och lär dig själv. Använd taktiktavlor, och de hjälpmedel som står till buds. Förklara övningar och utbilda spelarna teoretiskt i varför ni tränar si eller så, och vad som händer i kroppen när ni tränar på ett visst sätt.

9/ Träna på att tävla.                                                                                                                                    Lär spelarna tävla. Använd många övningar med tävlingsmoment i. Stafetter, skottävlingar, turneringar i smålagsspel, teknikbanor på tid, kampövningar på isen och off-ice, strafftävlingar, m.m. Det är inte negativt att kämpa och göra sitt bästa för att vinna, men det gäller att både lära sig att vinna och att förlora. Insatsen är viktigare än resultatet. Lär spelarna att göra sitt bästa och inte oroa sig för resultatet.

10/ Individuell utvecklingsplan
Se till så att alla spelare har en plan för sin individuella utveckling. Det är alla svenska spelares rättighet. Inför säsongen så ska tränaren sätta sig ned med varje spelare och göra en plan för spelarens utveckling. Planen ska bl.a. innehålla spelarens starka sidor och sidor att utveckla när det gäller teknik, taktik, fysik, psykologi, näringslära, spel, m.m. Vidare så sätter tränare och spelare tillsammans upp mål för de olika områdena. Planen utvärderas och följs upp vid några tillfällen under säsongen. För mer info, se Hockeyakademin.se.

Tommy Boustedt
Generalsekreterare
Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info