Hoppa till sidans innehåll

Erik Karlsson fick Guldpucken 2015/2016

29 JUN 2016 07:14
Backen Erik Karlsson, Ottawa Senators, erhöll hedersutmärkelsen Guldpucken säsongen 2015/2016.
  • Uppdaterad: 29 JUN 2016 07:17

Fakta/Erik Karlsson
Från och med säsongen 1978/1979 har tidningen Expressen skänkt detta pris till säsongens lirare i ishockey och i juryn ingår förutom Expressen även Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet, Rikard Grönborg, förbundskapten Tre Kronor, Johan Garpenlöv, assisterande coach i Tre Kronor.
Erik Karlsson fick priset i samband med NHL-prisgalan i Las Vegas, USA, förra veckan.
– Tack så hemskt mycket. Väldigt trevligt! Det är något som givetvis är väldigt stort för mig, att få uppmärksamhet i Sverige. Speciellt genom Guldpucken, sa Erik Karlsson till Expressen när han fick hederspriset Guldpucken.
Om säsongen som gick: 
– Det var givetvis väldigt tråkigt att vi inte gick till slutspel, det var det vi spelade för hela året. Den individuella prestationen är lite svår att glädja sig åt just nu, även om det har gått några månader sedan säsongen tog slut. Men det känns som att jag hade ett riktigt bra år, och förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det. 
Om att det snart är dags för World Cup of Hockey 2016: 
– Det ska bli gött att dra igång skridskoåkningen igen. Ska ha lite mer semester, sedan dra igång på allvar. Förhoppningsvis kan man vara i toppform redan i september. 

MOTIVERING OCH INFO OM JURY: 

GULDPUCKEN
Erik Karlsson, Ottawa Senators
Expressens och Svenska Ishockeyförbundets pris Guldpucken har delats ut till svensk hockeys bästa spelare sedan 1956. Inför förra säsongen justerades reglerna och det gjordes möjligt även för spelare i utländska ligor att vinna priset. Detta för att det verkligen skulle tillfalla Sveriges bästa spelare.
Nu har den andre vinnaren under det regelverket korats: Ottawa Senators backstjärna Erik Karlsson.
Juryns motivering:
"Kanadensiska huvudstadslaget Ottawa Senators lagkapten Erik Karlsson spelade sitt livs bästa hockey säsongen 2015/16 och ett fåtal spelare i hockeyvärlden kom upp i Karlssons nivå. Den 26-årige backen var som vanligt ett offensivt vapen och han var poängbäst av samtliga svenska spelare i ligan och han kom femma i hela NHL:s poängliga. Men lika utmärkande var hans defensiva kvalitéer, uppoffrande spel för laget och hur han ständigt förbättrade detaljer i sitt spel. Han spelade samtliga 82 grundseriematcher för Senators och hade mest istid av alla spelare i ligan med makalösa 28,58 minuter per match. Karlsson bar sitt Ottawa i många matcher och trots att Senators var ett bottenlag så gav Karlsson sitt lag chansen att vinna varje match."
Guldpucken:
Av Firma Gillberg & Co skänkt hederspris. Priset instiftades 1955/1956.
Från och med säsongen 1978/1979 har tidningen Expressen skänkt detta pris till säsongens lirare i ishockey.
Från och med säsongen 2014/2015 kan priset även vinnas av spelare utanför det svenska seriesystemet.
Juryn: Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet, Rikard Grönborg, förbundskapten Tre Kronor, Johan Garpenlöv, assisterande coach i Tre Kronor, Mattias Ek, krönikör SPORT-Expressen, Sanny Lindström, hockeykrönikör SPORT-Expressen, Gunnar Nordström, hockeykrönikör SPORT-Expressen, och Magnus Nyström, hockeykrönikör SPORT-Expressen.

Skribent: Anders Feltenmark
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info