Hoppa till sidans innehåll

Hög tid att lyfta juniorhockeyn

15 JUN 2016 11:11
För oss hockeyvänner är sommaren mer än bara tid för vila och semester. Den är ju också den för många så tomma och lååånga tiden mellan två hockeysäsonger.
  • Skapad: 15 JUN 2016 11:11

Men för oss som jobbar med ishockeyn på alla plan är sommaren också den tid då nästa hockeysäsong förbereds och då vi kan lägga upp planerna för hur vi vill att ishockeyn ska se ut i framtiden. Kanske jobbar vi inte från skrivborden på förbundskontoret, men vad är det som säger att man planerar sämre på en bänk i solen?

Nu handlar det bland annat om planerna på hur vi vill att juniorhockeyn ska se ut och och utvecklas. 2022 fyller Svenska Ishockeyförbundet 100 år - även om verksamheten drog igång några år tidigare - och ett Junior-VM är ett bra sätt att fira jubiléet.

Junior-VM, som för bara 20-25 år sedan var en turnering som förbigicks med en nästan massiv tystnad i Sverige, är nu en händelse som engagerar alla hockeyfans. En hockeyfest för den som är på plats i arenorna liksom för alla framför TV-apparaterna. I det avtal om JVM som går ut nu, stadgas att Kanada ska få arrangera JVM vartannat år. Efter publiksuccéerna i Malmö och Helsingfors vill vi ändra det till vart tredje år för att den europeiska publiken, däribland givetvis den svenska, oftare ska kunna få njuta av den fart och fläkt som juniorhockeyn bjuder på.

Vi inleder resan mot nästa Junior-VM i Sverige med U18-VM på hemmaplan redan 2019.

Sverige är idag världens ledande nation när det handlar om att utveckla ishockeyspelare. Förra säsongen spelade 87 svenskar i NHL, ett europeiskt rekord som väl egentligen bara Sverige självt kan slå. Svenska spelare finns i varenda europeisk liga, och i merparten av de nordamerikanska farmar- och underligorna.

Men ingenting är någonsin så bra att det inte kan bli bättre. Sedan den så kallade juniortemautredningen som Tommy Boustedt och förbundet drog igång 2002, har framstegen varit enorma. Det var ju då förbundet föresatte sig att lösa två huvudfrågor:

  • Hur ska svensk hockey kunna producera fler svenska elitspelare?
  • Hur ska våra juniorlandslag kunna konkurrera om guldmedaljerna på VM?

Alla som kan och gillar hockey har redan svaren på de frågorna. Vi producerar fler elitspelare än någonsin, och vårt juniorlandslag konkurrerar alltid om guldmedaljerna i JVM.

Nu är det tid att vi vänder blickarna också inåt, och ser på Sverige. Hur ska vi kunna göra juniorhockeyn mer populär här på hemmaplan? Den tiden när svenska toppklubbar var tveksamma till att överhuvudtaget ha ett juniorlag är ju förbi, och det ligger därmed i allas intresse att utveckla juniorhockeyn på hemmplan. Licenskraven är också mycket tydliga, från SHL ner till Hockeryettan: lagen ska bedriva ungdomsverksamhet, som det heter i rimlig omfattning.

Det är många frågor som måste diskuteras och besvaras och arbetet med att göra det måste ske i samförstånd och samarbete mellan hockeyförbundet och de olika ligorna på toppnivå. Det får inte finnas något prestigetänkande på någon nivå i de här samtalen; det gemensamma siktet måste vara inställt på framtiden.

Vi måste ha en gemensam vision; vad vill vi? Vi måste prata oss samman om vad vi ska göra och vem som ska göra vad. Och hur vi ska göra: vi vet ju att TV-avtalen lyfte intresset för elithockeyn i SHL och Hockeyallsvenskan. Vi måste undersöka om vi kan få kommersiell backning också för juniorhockeyn.

Det är tid att lyfta juniorhockeyn.

Och det är tid att önska alla hockeyvänner en skön sommar.Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info