Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Mångfald viktigt för Tre Kronor

15 MAJ 2016 13:57
Tystlåten eller högljudd, tekniker eller grovjobbare. Alla får plats i Tre Kronor under ishockey-VM i Ryssland. – Vi uppmuntrar olikheter, säger mentala tränaren Pär Pettersson inför söndagens möte med Danmark.
  • Skapad: 15 MAJ 2016 13:57

Omklädningsrummet är inte längre ett omklädningsrum. Tre Kronors rum i Ice Palace i Moskva kallas i stället för arbetsrummet.

– Coacherna ska vara närvarande. Hur ska de annars kunna lära känna andra människor om de inte är närvarande? De kan inte sitta i ett annat rum, tolka och låtsas som om de vet allt, säger Pär Pettersson, Tre Kronors mentala tränare.

– Processen ska hela tiden pågå. Det leder till utveckling. För oss handlar det om att leverera förutsättningar så att varje individ får använda talangen, kunskapen fullt ut. För att nå dit är samtalet det centrala.

"Vill ha mångfald"

Dialogen är vad Pettersson kallar för "kittet" i Tre Kronor. Tiden utanför isen handlar därmed mycket om att prata med varandra, byta erfarenheter och på det sättet hitta en gemensam målbild som truppen sedan jobbar mot under ishockey-VM i Ryssland.

Och då innebär det inte att alla ska bli likasinnade.

Tvärtom.

– Hur skulle det vara om alla var lika? Vi vill ha mångfald. Varje kille är unik med sin kompetens och det är den mixen som vi ska föra samman. Vi pratar mycket om jaget, laget och uppdraget. Det är våra tre centrala delar, och sedan fokuserar vi på individens prestation. På så sätt blir vi ett slagkraftigt lag.

TT: Är alla spelare med på det här?

– Det är inget vi kan pressa på. Vi måste ta hänsyn till att alla är olika men vi bjuder så klart in till samtal. Visst är det några som pratar mer än andra, men det vet vi ju alla att det kan vara så i grupper då personligheterna kliver fram på olika sätt.

"Måste ha samtal"

TT: Hur får ni med de som är mer tystlåtna?

– Vi uppmuntrar. Det gör vi hela tiden. I processen pratar vi även om utveckling. Det är ett centralt ord, att vi får utveckla oss tillsammans. Och där är samtal jätteviktigt. Hur ska jag veta hur någon tänker? Man måste ha samtal.

Pär Pettersson, som har varit en del av Pär Mårts ledarskap i HV71, Juniorkronorna och nu Tre Kronor, säger att hans dörr alltid är öppen om spelare vill prata. På det viset kan han - precis som Mårts vill efter Tre Kronors knaggliga insats i 2-1-segern mot Lettland - få spelarna att känna förtroende och på det sättet växa som spelare.

– Många tror att jag är här för att rädda någon som farit illa. Men så är det definitivt inte. Det gäller att hela tiden jobba med processen, för att skapa förutsättningar så att varje individ, och vi tillsammans, kan lyckas. Det är vad allt handlar om, säger Pär Pettersson.

 

Moskva, TT:s utsände

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info