Hoppa till sidans innehåll

Dags att prata licenskrav och tävling på lika villkor

31 OKT 2016 09:49
En ny hockeysäsong har startat, och det innebär att verksamheten så att säga bakom kulisserna också går på högvarv. Just nu skapas framtidens hockey på möten och konferenser runt om i landet.
  • Skapad: 31 OKT 2016 09:49

I en tidigare ledare beskrev jag arbetet kring dokumentet "Svensk ishockey 2017-2022" som är en viktig diskussion om vad vi vill med svensk hockey för framtiden och hur vi tillsammans ska kunna bygga den stark. Med en gemensam vision och riktning kan vi flytta fram positionerna ytterligare.

Just nu sitter också enmansutredaren Hans Nyberg med en översyn av licensreglerna, en ständig källa till debatt i Hockey-Sverige. SHL-klubbarna har, som väl de flesta vet, ett krav på fyra miljoner i eget kapital för att få licens för fortsatt spel, de allsvenska klubbarna ska klara en miljon och nu omfattas även klubbarna i Hockeyettan av licenskravet: de ska visa positiva siffror. Utöver krav på ekonomi innehåller licensreglerna också bestämmelser kring organisation, ungdomsverksamhet och arena.

Kanske kommer även SDHL, den nydöpta damligan, att omfattas av licenskrav i framtiden? Åtminstone bör den frågan ställas i det arbete som nu pågår.

Under de år Svenska Ishockeyförbundet haft de här licenskraven, har vi hört många argument både för och emot. För oss har det alltid varit viktigast att klubbarna har en sund ekonomi på en långsiktig grund - bara så kan vi utveckla ligorna och svensk ishockey.

Idag ser vi klubbar som väljer att bolagisera A-lagsverksamheten och skapa ett så kallat "Idrotts-AB" i syfte att kunna ta upp varumärket som en tillgång. Då handlar det ju i verkligheten inte om riktiga pengar, utan är enbart en konstruktion för att klara licenskraven.

Är det så vi vill ha det?

Är det så vi säkerställer en ekonomisk och organisatorisk hållbarhet för svensk ishockey?

Och är det rätt och riktigt att licensprövningen sker enbart på basis av den juridiska person där den rent idrottsliga verksamheten bedrivs och inte omfattar klubbens hela verksamhet med arenabolag och andra delar av verksamheten?

Jag kan tycka att klubbarna idag lägger väldigt mycket energi på att lösa dagens problem, kortsiktiga lösningar som i längden inte gynnar någon. För mig är det viktigt att det i slutänden handlar om riktiga pengar. Nu handlar det i alldeles för hög grad om kortsiktiga beslut och att klara nästa säsong. Jag tycker att vi måste ha ett system som gynnar ett långsiktigt tänkande.

Vi kanske också måste diskutera en standardisering av modellen för vad man får göra och vad man inte får göra. Vi vet att det förekommer stora olikheter för hur hockeyn på elitnivå behandlas på olika håll i Sverige och hur kommunerna ser på hockeyverksamheten. Det är inte svårt att inse att hockeyn är betydelsefull på många orter i Sverige, men hela den här diskussionen mynnar ju ut i en mycket brännande fråga: tävlar alla på lika villkor?

Hans Nyberg, som har lång erfarenhet av arbete på olika nivåer inom hockeyn, ska lägga fram sin utredning i vår och vid Förbundsmötet i juni nästa år fattas de slutgiltiga besluten. Men redan på den ordförandekonferens vi arrangerar i november, kommer huvudlinjerna i utredningen att presenteras.

Svensk ishockey är i ständig utveckling.

Välkommen till säsongen 2016-17.

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info