Hoppa till sidans innehåll

Nytt avtal ger Sverige chans på fler JVM

05 DEC 2017 10:26
Hockeyåret 2017 går mot sitt slut, och nu återstår bara ett stort evenemang under det för oss så VM-guldkrönta året: Junior-VM i Buffalo under nyårshelgen.
  • Uppdaterad: 05 DEC 2017 10:27

Efter JVM fortsätter hockeyåret 2018 med OS i Pyeongchang och VM i Danmark för Tre Kronor men för vår del handlar mycket under året också om planering för framtiden.

JVM-staden Buffalo ligger, som väl de flesta vet, i USA och de som följer JVM-hockeyn vet att kanadensiska och amerikanska spelorter har dominerat schemat under många år. Nu ändrar vi på det. Vid senaste kongressen med det internationella hockeyförbundet (IIHF) presenterades ett nytt avtal mellan IIHF och Hockey Canada, som lägger fler turneringar i Europa. Avtalet sträcker sig över tio år och gäller från 2022. I det tidigare avtalet har Kanada rätten att arrangera JVM vartannat år. Dessutom vill ju USA vara med på ett hörn, och det har inneburit att kanske sju av tio turneringar arrangerats i Nordamerika och tre i Europa.

Nu ändrar vi på det: Kanada får fyra av tio och övriga arrangerar sex turneringar. Jag har tidigare uttalat mig om att Kanada kanske borde arrangera vart tredje år, så det här avtalet är ett steg i rätt riktning.

Låt mig direkt säga att det tidigare avtalet med Hockey Canada har varit väldigt bra för JVM-intresset: turneringarna i Kanada har verkligen lyft juniorhockeyn och populariserat den också i Sverige och Europa - det är trots allt inte så många år sedan JVM var ett ganska bortglömt evenemang bland vanliga hockeysupportrar i Sverige.

Så är det inte längre: JVM i Malmö 2014 var en succé med närmare 145.000 åskådare och Helsingfors 2016 var ännu bättre med över 215.000 åskådare. Nu vill vi arrangera JVM 2022, det år Svenska Ishockeyförbundet fyller 100 år.

Redan nu är också planeringen i full gång för J18-VM i april 2019. J18-VM i Sverige är ett tecken på juniorhockeyns ökade popularitet i svallvågorna efter JVM-hockeyns succé. Flera svenska städer ville arrangera J18-VM och det var starka alternativ. Men valet föll till slut på två verkliga hockeystäder: Örnsköldsvik, som blir huvudort, och Umeå. Två städer med supportrar som kan sporten och med en kultur som gynnar hockeyn.

Vi kan se en utveckling här också. Sveriges matcher från J18-VM i Slovakien tidigare i år sändes i TV, och det är inte så konstigt: det handlar ju om framtidens stora hockeystjärnor som visar upp sig för en större publik för första gången. Vi sitter redan nu med SVT och diskuterar om TV-sändningarna från VM-matcherna i Ö-vik och Umeå.

De här arrangemangen är en del av svensk hockeyns internationella resa under den närmaste tio-årsperioden. J18-VM är klart, J20 siktar vi alltså på över nyåret 2021-22 när vi fyller 100 år, och vi ligger också bra till för att få det. Ett dam-VM står på tur, förhoppningsvis 2026 eller 2027.

Vi har också tagit beslut om att genomföra en ordentlig förstudie för ett kommande A-VM. Det första lediga året i den internationella kalendern är 2023. Vi ska titta väldigt noga på hur vi kan samla Hockeysverige runt en VM-turnering. Beslutet om vilket land som får VM 2023 fattas om två år. Sverige är en stor hockeynation och dessutom regerande världsmästare - vi har både självförtroendet och kraften att arrangera ett riktigt lyckat VM på hemmaplan men vi behöver noga tänka igenom hur vi ska lägga upp strategin och konceptet.

En sak är säker: lägger vi in en ansökan om VM, måste Hockeysverige stå samlad kring den. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: när vi jobbar åt samma håll, då är vi starka.

 

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info