Hoppa till sidans innehåll

Tråkig bild symbolen för ett bra hockeyår 2017

21 DEC 2017 13:37
Sex gubbar i kavaj. Visserligen slipslösa, men ändå. Och inte en kvinna i sikte trots att vi jobbar hårt med jämställdheten. Världens tråkigaste bild? Ja, kanske.
  • Skapad: 21 DEC 2017 13:37

ordförandekollegor

Men det finns kraft i bilden. För den är en av de viktigaste som tagits på länge i svenska hockeysammanhang. Den symboliserar det strategidokument som vi klubbat tillsammans och som betyder att svensk ishockey nu samarbetar mot gemensamma mål. Det var första gången som vi samlade ordförandena för de olika intresseorganisationerna inom hockeyn vid samma bord för att hitta gemensamma lösningar på de utmaningar vi alla ställs inför. Och för den som inte så där direkt känner igen personerna på bilden, så är de från vänster Peter Blomqvist från ishockeyförbundets regionrepresentanter, Håkan Svensson från Hockeyallsvenskan, Ronnie Glysing från Hockeyettan, jag själv, Curt Johansson från SDHL och Anders Källström från SHL.

Jag brukar ofta framhålla att när svensk hockey jobbar tillsammans och drar åt samma håll, då är vi starka. Och bilden symboliserar det på bästa sätt. Det här kommer att göra vår hockey starkare även om gruppen på bilden bara är rådgivande och det naturligtvis fortfarande är distrikten och föreningarna som fattar de avgörande besluten i svensk hockey. Men att vi fått till det här samarbetet för att göra hockeyn till den mest engagerande idrotten i landet, det är mycket positivt.

Samarbetet inom svensk hockey är själva slutpunkten på ett framgångsrikt år som kröntes med VM-guldet precis före sommaren. En härlig framgång och en härlig fest, men framförallt stolthet och entusiasm ute i Hockeysverige. De spelare som kom hem med VM-guldet har ju sina moderklubbar i hela Sverige och jag vet att hockeymänniskorna i Järpen, Nor, Huddinge, Tibro och Valbo, för att nu nämna bara några moderklubbar, känner en extra stolthet över vad deras spelare åstadkommit. Alla känner sig delaktiga i VM-guldet och ska också göra det, med all rätt. Det visar att vårt sätt att kombinera småföreningarnas arbete med elitklubbarna är ett bra sätt att bygga hockeyn. Att ideella ledare som kämpar i sina klubbar varje dag är en mycket betydelsefull del av den svenska hockey som är så framgångsrik.

Jag tycker nog att vi varit lite dåliga på att uppmärksamma framgångarna. Stanley Cup-mästarna får ju låna bucklan under en dag och visa upp den för sina hemmafans - visst vore det väl kul om bröderna Lundqvist fick visa upp VM-bucklan i Järpen? Kanske något att tänka på inför framtiden.

Mer då? 30 procent fler barn i Tre Kronors hockeyskola på tre år, och en fördubbling av antalet tjejer är ytterligare en indikation på att vi är på rätt väg.

Vilket ju leder oss in på de ledord vi jobbat med under året: ”behålla” och ”anläggningar” som kommer som en logisk följd av begreppet ”rekrytera”. Vi har jobbat hårt under flera år med rekrytering och jag tycker att vi i år också lyckats ta nästa steg: att göra folk mer medvetna om hur vi ska behålla de ungdomar som söker sig till vår sport. Historiskt har vi varit väldigt elitinriktade, och vi är bra på det och ska vara det. Men vi måste också börja se på alla de andra, de som vill välja en annan väg och som vi också vill behålla inom hockeyn. Jag tycker att medvetenheten om att den gruppen finns och också har en plats hos oss, har ökat markant under året.

Nu ska vi ännu mer kraftsamla hockeyn runt just begreppet ”behålla”.

2017 blev också det år då vi införde striktare licenskrav, krav som svensk hockey enats om och som bara det i sig är en milstolpe. En som kommer att ställa hårda krav på klubbar och föreningar, men som är en förutsättning för hockeyns framtid och framgångar.

Med det önskar jag er alla därute i Hockeysverige en God Jul och ett Gott Nytt År. Och som vanligt hoppas vi på en riktig smällkaramell under JVM i Buffalo över nyårshelgen.

Väl mött till ett nytt och spännande hockeyår 2018.

Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info