Hoppa till sidans innehåll

Bra 2018 kan bli bättre 2019 för svensk ishockey

20 DEC 2018 10:04
Hockeyn på alla nivåer pågår för fullt, men hockeyåret 2018 är på väg att ta slut. Vi kan summera ett bra år för svensk hockey.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2018 18:04

  • Tre Kronor erövrade det andra raka VM-guldet efter en spännande final mot Schweiz i Köpenhamn i maj. Det var det tredje VM-guldet under 2010-talet. Resan mot VM i Bratislava i maj nästa år, och det tredje raka guldet, har nyss börjat med matcher i Helsingfors, Prag och Moskva.
  • Vårt J20-lag erövrade silvermedaljer efter en jämn match men ändå en finalförlust mot Kanada i VM i Buffalo, strax efter nyår.
  • Damernas U18-lag erövrade ett glädjande silver i ryska Dmitrov i januari och herrarnas J18-lag tog brons ryska Tjeljabinsk i april.
  • På världsrankingen avancerade Sverige ett snäpp, förbi Ryssland och upp till andra plats efter Kanada.

Här hemma i Sverige har antalet barn som spelar hockey växt kraftigt. Det har jag skrivit om flera gånger, men det förtjänar att upprepas för det gläder mig så mycket; det är ju där framtiden finns.

Svensk ishockey står stark och går in i 2019 med tillförsikt. Ett spännande år för alla de olika intressenterna inom svensk hockey som gemensamt tar steget in i det nya året. På den nationella agendan har vi främst remissdebatten efter att Ola Lundberg presenterat sin stora serieutredning. Här finns även utredningen om hur vi ska förbättra och utveckla damhockeyn. Vi står också i startgroparna för att bygga den breda enhet som krävs för att vi ska få bukt med de allt för många hjärnskakningarna som drabbat hockeyn: det finns många idéer som vi som förbund måste kanalisera och strukturera för att på kort sikt ta fram en handlingsplan. Det handlar om regler, utrustning, ledarskap, kultur, attityder… det låter byråkratiskt, men att ta gemensamma tag och kraftsamla är det bästa sättet att jobba på, det vet vi av erfarenhet.

I samband med VM i Slovakien avgörs också var turneringen ska spelas 2025. Vi är inte i mål ännu, men vi har goda förhoppningar om att få arrangemanget. Svenska Ishockeyförbundet fyller 100 år 2022 och det firandet förbereder vi med en fin internationell resa på svensk mark: redan i april spelas U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå. Över nyåret 2021-22 spelas JVM i Sverige. Och så förhoppningsvis VM 2025.

Ola Lundbergs utredning är grundligt gjord och just nu är den ute i Hockey-Sverige på remiss. Alla ska få ge sin syn på vad vår utredare kommit fram till. Alla, från de ideella ledare och intresserade föräldrar som i ur och skur, tidiga morgnar, sena kvällar och långa helger, bygger och bär småklubbarnas verksamhet till de helprofessionella SHL-klubbarna.

Det är viktigt med den här öppna och demokratiska processen, och jag tycker nog att de som ibland mycket hätskt och osakligt dragit igång debatten om utredningens resultat innan de ens var klara, istället borde ha litat på att svensk hockey är en demokratisk organisation där besluten fattas gemensamt. Vi är runt 400 klubbar i landet, och det är så mycket, mycket mer än bara de 14 SHL-klubbar som utpekats som syndabockar i debatten om hur hockeyn i Sverige ska se ut i framtiden.

Med det tackar jag alla, särskilt alla ideella ledare därute i Hockey-Sverige, för 2018 och önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År. Och om tomten kommer med en julklapp som är avlång och vinklad längst ner, så vårda den väl.

För den bjuder på så otroligt mycket glädje.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info