Hoppa till sidans innehåll

Svensk ishockeys strategiarbete – resan viktigare än målet!

16 DEC 2018 10:39
Man ska vara försiktig att använda förstärkningstermer när man beskriver saker och ting, men med en 40-årig karriär kan man ibland kosta på sig att blicka tillbaka när man ser framåt.
  • Skapad: 16 DEC 2018 10:39

Ny på jobbet?

Oftast när man träffar nya människor talar man om vad man gjort innan i sitt yrke och vad man gör idag. Den varan har det varit mycket av under den här hösten när vi genomfört våra regionala träffar kring vårt gemensamma strategiska arbete. Inte sällan har jag under åren mött människor som är nya inom ishockeyn, spännande och utmanande för de allra flesta med nya jobb eller uppdrag.

Jag är inte ny på jobbet. I ca: 40 år har jag haft ishockeyn som jobb och karriär. Jag har verkat på de flesta nivåerna inom ishockeyn, från division 4 till Elitserien (nuvarande SHL), hockeyskola till landslag, och har varit på Svenska Ishockeyförbundet sedan början på 2000-talet. Jag har under dessa 40 år haft förmånen att följa utvecklingen inom ishockeyn på väldigt nära håll.

Bred samsyn

Man ska vara försiktig att använda förstärkningstermer när man beskriver saker och ting, men med en 40-årig karriär kan man ibland kosta på sig att blicka tillbaka när man ser framåt. Jag tror aldrig att vi varit så nära varandra inom ishockeyn (bredd och elit) i de stora och viktiga frågorna inför framtiden (t.ex. Serieutredningen). Vi har flera goda exempel på när vi har arbetat tillsammans inom ishockeyn (t.ex. Juniortemautredningen), men jag tror inte att vi haft en sådan bred samsyn i flera av de för ishockeyn viktiga frågorna än vad vi har just nu. För mig handlar det i stor utsträckning om en positiv effekt av det strategiarbete vi genomfört inom Svensk Ishockey sedan våren 2016. Ibland är nämligen resan mot målet lika viktigt som målet självt. Det har vi sett ett bevis för när vi tittar på vårt strategiarbete.

Kritisk egengranskning

Vi startade strategiarbetet med en gedigen nulägesanalys för att i olika delar se var vi befann oss inom ishockeyn och hur människor utanför ishockeyn såg på oss. Vi har haft modet att se på oss själva med nya ögon och även haft modet att ifrågasätta vissa grundläggande delar för svensk ishockey, t.ex. vilka som är Svensk Ishockey. Nulägesanalysen och förmågan att ifrågasätta har varit viktiga utgångspunkter i arbetet. En annan viktig del har varit involveringen av samtliga ligaorganisationer och distrikt i arbetet. SHL, Hockeyallsvenskan, SDHL, Hockeyettan och distrikten har varit med sedan dag ett. De har också tillsammans med oss inom SIF bidragit med sina kunskaper och erfarenheter om vilken väg som ishockeyn behöver ta för att vara den folkkära idrott som vi vill vara.

Sveriges mest engagerande idrott!

Nu börjar vi konkretisera vår strategi ännu mer så att vi får med alla våra nära 400 föreningar på att inte bara ta sig an strategin, utan arbeta konkret för att vi tillsammans ska nå vår gemensamma vision om att bli den mest engagerande idrotten i Sverige. Det är en ambitiös vision som kommer att kräva mycket av oss de kommande åren. Inget jag hyser några tvivel om att vi kommer att klara, även om det ibland kan göra ont och utmana oss.

Arbeta tillsammans

En av de viktiga slutsatser vi dragit är nämligen att vi är som allra starkast när vi gör saker tillsammans. Det kommer vi att behöva göra ännu mer de kommande åren. Att arbeta tillsammans ska inte missförstås med att söka konsensus i alla frågor. Det behöver vi inte. Istället kan friktion och olika synpunkter snarare vara precis det som för oss framåt. Men resan hittills i strategiarbetet har visat att vi klarar olika synpunkter och ståndpunkter om vi arbetar tillsammans mot samma gemensamma vision. Vi ska bli Sveriges mest engagerande idrott – eller hur?

Tommy Boustedt

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info