Hoppa till sidans innehåll

Bra ledarskap – Nyckeln till framgång!

24 OKT 2018 12:47
Ledarskap är ingen specifik kunskap, det är ingen vetenskap. Det är en konst, med ett fullständigt känslomässigt engagemang som skapar en genuin känsla för verksamheten och dess individer. En ledare är som bäst när folk knappast vet att han existerar
 • Skapad: 24 OKT 2018 12:47

En av svensk hockeys största tänkare genom tiderna, Hockeyprofessorn Tommy Sandlin, inspirerade mig tidigt i min ”karriär” med många kloka ord kring ledarskap, både skriftligt och muntligt. Tommy Sandlins betydelse för svensk hockey kan inte nog betonas. Jag sitter i skrivande stund och läser saker som Sandlin skrivit och jag läser även i mina egna föreläsningsanteckningar från några av hans framträdanden på tränarkurser under 70- och 80-talet. 30 – 40 år gamla sanningar som håller än. Jag vill dela med mig av hans klokskap, så håll tillgodo!

Ledarskap är ingen specifik kunskap, det är ingen vetenskap. Det är en konst, med ett fullständigt känslomässigt engagemang som skapar en genuin känsla för verksamheten och dess individer. En ledare är som bäst när folk knappast vet att han existerar. Inte så bra när folk avskyr honom/henne (mitt tillägg). Men en god ledare, som föga säger när hans arbete är utfört och hans målsättningar uppnådda kommer folk att säga: - Vi gjorde det själva!

Som ledare – tänk alltid på att:

 • För att lyckas måste dina spelare ha rätt att misslyckas. Men poängtera att det ska vara ”nya misstag”. Att göra om samma gamla misstag kan aldrig vara någon rättighet.
 • Se möjligheterna istället för hindren.
 • Det ska vara roligt och positivt. Skapa bra stämning. Få alla att våga!
 • Var problemlösare. Fungera som smörjvätska när problem uppstår.
 • Berusa dig mindre av vinst och framgång så sörjer du förlust och motgång mindre.
 • Värdera prestationen, inte resultatet!
 • Motivera dina spelare att hela tiden gå vidare.
 • Tro på dina spelare. Det är lättare att tro på sig själv om ledaren gör det.
 • Kommunicera dagligen med spelarna. Återkoppling är coachning.

Tommy trodde väldigt mycket på träning och förberedelser. Några saker jag snappade upp från honom var:

 • Viljan att vinna är inte på långt när så viktig som viljan att förbereda sig för att vinna!
 • En vältränad spelare är inte alltid en bra spelare, men en bra spelare är alltid vältränad!

I följande citat av den danske filosofen Sören Kierkegaard så sammanfattas mycket av Tommy Sandlins ledarfilosofi tycker jag:

”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det hjälper det inte om jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och vill egentligen bli beundrad av den andra istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att tjäna. Kan jag inte detta kan jag heller inte hjälpa någon."

Tommy Boustedt

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info