Hoppa till sidans innehåll

Samlat grepp mot hjärnskakningarna

01 OKT 2018 09:15
Att kunna säga att vår sport är säker och juste, det är en viktig fråga för hockeyns framtid. Hockey är en fysiskt tuff, snabb och hård sport, men i grunden ingen farlig sport. Men det är inte heller en ofarlig sport.
  • Skapad: 01 OKT 2018 09:15

Ett brev betyder så mycket ibland. För en tid sedan fick jag ett brev från en kvinna i på en ort i södra Sverige. Hon är farmor till två grabbar som båda ville spela hockey. Brevet var handskrivet och det andades oro och tvivel: hockeygrabbarnas farmor beskrev hur hon sett alla slagsmål och alla hemska tacklingar mot huvudet. Nu undrade hon helt enkelt om hon vågade utsätta sina barnbarn, det bästa hon hade i livet, för den sporten?

Jag svarade att jag förstod hennes oro: vi har ju en del skador. Men, skrev jag, vi ska samtidigt komma ihåg att de är ganska få och att vi jobbar med problemet.

Vi har varit framgångsrika i rekryteringen till hockeyn. En av anledningarna till det är att vi förändrat attityderna till och i sporten, att vi börjat få bort ”machostämpeln” kring hockeyn. Grundfrågan i rekryteringsjobbet är alltid ”vad gör att en förälder uppmanar sina barn att spela hockey, och vad får dem att tvivla på det rätta i det?”

Att kunna säga att vår sport är säker och juste, det är en viktig fråga för hockeyns framtid. Hockey är en fysiskt tuff, snabb och hård sport, men i grunden ingen farlig sport. Men det är inte heller en ofarlig sport. Inte minst bevisar alla hjärnskakningar det.

Hjärnskakningar är en av de bittra konsekvenserna av ojuste hockey. En farlig konsekvens som vi måste bekämpa och komma till rätta med. Vi måste få bort de skadeframkallande momenten.

Jag har nyligen tagit initiativet till ett möte och bjudit in sportcheferna från våra olika ligor, de hockeyansvariga på vårt kansli och andra som är direkt aktiva i hockeyn. Vi måste se på vad vi gör nu, och agera tillsammans för att göra hockeyn till en säkrare sport.

Många av er har säkert läst de gripande tidningsartiklarna om Joe Murphy, den före detta NHL-spelaren som nu efter allt för många hjärnskakningar på rinken inte kan komma tillrätta med sitt liv. Han är hemlös och hans framtidsutsikter är dåliga. Joe Murphys och några andra före detta NHL-spelares öden är särfall - men samtidigt en varningsklocka.

I Sverige känner vi till flera andra fall, om än inte lika grava. Johan Franzén och Magnus Kahnberg är två av de spelare som fortfarande lider av de allt för många hjärnskakningar de ådrog sig under sitt hockeyliv.

Deras öde griper mig, men jag blir också bedrövad över att det som hänt de här spelarna är förödande för det rykte som vi vill att hockeyn ska ha. Det här är ju inte bara en fråga för eliten, utan för juniorer, ungdomar och bredden överhuvudtaget. Det är en komplex fråga med många variabler: respekten för andra spelare, utrustningen, mycket annat.

Jag vet att ligorna gör en hel del för att få bort det ojusta spel som orsakar hjärnskakningarna och att domarna försöker bestraffa de som gör sig skyldiga till ojusta och farliga tacklingar. Och jag vet att våra hockeyläkare är väl medvetna om hur det ser ut, och att de vill att vi ska vara mycket uppmärksamma på vad som händer. Förhoppningsvis kan mötet leda till att vi får fram ett gemensamt åtgärdsprogram mot det farliga spelet: vad kan vi göra? Vad kan leverantörerna av hockeyutrustning göra? Det finns massor av frågor som kräver svar.

Det är därför jag kallat till det här mötet.

Många agerar redan idag och vi gör många kloka saker. Men det här är, som sagt, en komplex fråga och det är mer än dags att ta ett samlat grepp för att få bukt med problemen.

 

Anders Larsson
Ordförande Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info