Hoppa till sidans innehåll

Idrottens stora betydelse för Sverige. Samhällsnytta och god folkhälsa levereras dagligen.

26 SEP 2018 09:45
Sommaren är över, och vi står inför en ny spännande hockey-höst där allt än så länge är öppet och oskrivet. Det är alltid en inspirerande tidpunkt när något nytt startar – ny säsong, nya möjligheter.
  • Skapad: 26 SEP 2018 09:45

Förutom att fundera på hur säsongen 2018/2019 kommer att gestalta sig, är idrottens samhällsnytta ett ämne som allt oftare dyker upp i tankarna – och det finns en hel del att reflektera kring.

I våra idrottsföreningar hittar tusentals ungdomar en meningsfull sysselsättning – där lär man sig betydelsen av rent spel och att ta ansvar för sig själv och andra, där får man en förståelse för vad demokratiska värderingar betyder i praktiken. Idrotten har dessutom en stark positiv påverkan på folkhälsa och socialt välbefinnande – och därmed också i förlängningen på hur samhället i stort mår.

Att idrotten gör nytta för samhället är en självklarhet för de allra flesta, inte minst för alla oss som är engagerade i svensk idrottsrörelse. Men även om vi vet att det är så, är det sällan något som vi lyckas beskriva annat än med allmänna redogörelser och påståenden.

För att idrotten ska få den uppskattning och uppbackning den förtjänar från politiker och beslutsfattare krävs att vi på ett mycket tydligare sätt, i kronor och ören, visar omfattningen på vårt bidrag till samhället.

Ett aktuellt exempel där man faktiskt gjort just detta kommer från fotbollen. Jag besökte själv nyligen ett seminarium där en så kallad ”social return on investment”-studie på breddfotbollens samhällsnytta presenterades. Studien är gjord av forskare på uppdrag av UEFA, och rapportförfattarnas (mycket försiktiga) beräkningar – som bygger på analys av en rad ekonomiska, sociala och hälsomässiga faktorer – resulterar i ett sammantaget värde för samhället på 23 miljarder kronor.

Rapportens allra viktigaste slutsats är att det lönar sig att investera i fotboll. En satsad krona på att få fler att spela, ger ungefär tio kronor tillbaka till samhället.

Analysen är gjord på fotboll, och det går naturligtvis inte att översätta direkt till ishockey, men självklart kommer en studie över hockeyns betydelse för samhället komma fram till liknande värden. Vår idrott bygger ju också på ideella insatser, hockeyn skapar också jobb och bidrar till fysisk och psykisk hälsa och minskad kriminalitet.

Och ökade investeringar i bättre förutsättningar för svensk ishockey – fler ishallar och isbanor till exempel – kommer att på samma sätt som för fotbollen, vara ”lönsamma” för samhället. Vi vill välkomna fler ungdomar till våra hallar, att många fler ska få uppleva glädjen i att vara en del av hockeyfamiljen – men förutsättningarna måste finnas där.

Det vore naturligtvis både spännande och värdefullt att göra en analys, liknande den UEFA gjort, på svensk ishockey. Och på hela den svenska idrottsrörelsen, för den delen. Jag hoppas verkligen att något sådant kan hända, RF får väldigt gärna ta ett initiativ här. För det är ju inga små värden vi pratar om.

Att samhället har mycket att vinna på att stärka idrotten har vi vetat länge – att vi nu börjar kunna se hur mycket, är naturligtvis väldigt välkommet.

Tommy Boustedt

 

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info