Hoppa till sidans innehåll

Sportkontor – viktigt med utveckling också utanför isen

23 DEC 2019 09:43
Hockeyn genomför nu en process som kommer att få oerhört stor betydelse för sportens utveckling i vårt land. En process som sker lite grann i medieskugga, men som trots det är väldigt viktig: arbetet med sportkontoren i våra fyra regioner.
  • Skapad: 23 DEC 2019 09:43

Investeringen i sportkontoren är den största någonsin i svensk hockey: idag strömmar fem miljoner kronor ut till distrikt och regioner i Hockeysverige från centralt håll. Till det lägger vi nu tolv miljoner årligen under fyra år, totalt 48 miljoner kronor.

Sportkontoren är en unik och väldigt stor satsning på föreningsutveckling. Svensk ishockey är och har alltid varit väldigt duktig på att utbilda aktiva så att säga innanför sargen. Våra föreningar, distrikt och hockeykonsulenter gör ett mycket bra jobb i den delen. Nu satsar vi också utanför sargen, för att kunna stötta och hjälpa varje enskild förening i deras arbete med utveckling och med att göra ett bra jobb för alla de som söker sig till vår sport. Vi kan bidra med olika kompetenser och stöd och den nya utvecklingsmodellen – Hemmaplansmodellen – kommer att vara grunden för arbetet. Det är enormt viktigt att varenda en av de 400 föreningar vi har fungerar bra - utan dem stannar Hockeysverige.

Vi ska inte tillsätta någon typ av besiktningspersonal, utan vara ett stöd för föreningarna ute i landet. Det handlar helt enkelt om att säkerställa basverksamheten inom hockeyn: utbildningar av tränare och domare, serieverksamhet, fungerande disciplinnämnder… allt sådant som gör att verksamheten löper på utan störningar.

Den här processen sker i samverkan med SHL och de nya resurserna som tillförs finansieras av förbundet och SHL i lika stora delar.

Arbetet pågår just nu ute i distrikten, och vi har delat upp det i två möjliga modeller. Regionerna (se indelning nedan) får själva välja sin modell. Modell A är att man i regionerna bildar egna kontor och själva tillsätter styrelse med ansvar över verksamheten och personalen. Modell B innebär att förbundet centralt istället anställer föreningsutvecklare, enligt samma modell som med de hockeykonsulenter som är verksamma i distrikten idag.

Att vi gjort på det här sättet beror ju på att Hockeysverige inte ser likadant ut på alla platser i landet. I Norrland är det exempelvis långa avstånd, i Region Öst med Stockholm är det brist på ishallar, i Region Syd finns just nu halva SHL och Region Väst är också en stor region med långa avstånd. Det räcker med att se hur det ser ut för att inse att varje region har sina egna lokala utmaningar att ta tag i.

Vår verksamhet hänger ihop: sportkontoren blir så att säga det ena benet och hockeykonsulenterna det andra som ska se till att utvecklingen i svensk hockey fortsätter både på och utanför isen.

Den 25 januari har förbundet styrelsemöte. Då ska processen i regionerna vara klar, och vi fattar de beslut som gör att verksamheten kan komma igång den 1 maj nästa år. Är regionerna inte i mål med sitt arbete och själva tagit beslut, så blir det modell B, det vill säga att vi anställer föreningskonsulenterna centralt.

Jag tycker personligen att det finns tre viktiga principer att följa, oavsett vilken modell man väljer ute i regionerna:

  • Att vi värnar det ideella ledarskapet; Hockeysverige har inte råd att tappa en enda ideell ledare.
  • Att vi är helt överens om att fokus ska ligga på att förbättra verksamheten för våra föreningar och distrikt ute i Hockeysverige. Det handlar alltså inte om den demokratiska processen.
  • Att de resurser vi tillför går till utveckling av hockeyn och inte till administration.

Nästa år bjuder på både JVM och Johan Garpenlövs första VM som förbundskapten för Tre Kronor. Under året ska våra Damkronor också ta steget tillbaka till A-VM. För förbundets del inleder vi 2020 tillsammans med SHL-ledningen genom en träff med NHL:s ledning där vi ska diskutera de ekonomiska avtalen kring vår spelarexport till NHL.

Med det önskar jag alla hockeyvänner i landet en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.


Anders Larsson
Förbundsordförande

———————————————————

Fotnot: Region Norr är Norrbotten, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen, Ångermanland och Medelpad. Region Väst är Värmland, Örebro län, Dalarna, Västmanland, Gästrikland och Hälsingland. Region Öst är Stockholm, Gotland, Uppland och Södermanland. Region Syd är Småland, Skåne, Blekinge, Östergötland, Göteborg, Bohuslän/Dal och Västergötland.

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info