Hoppa till sidans innehåll

Att utveckla svensk flick- och damhockey är en prioriterad fråga!

13 FEB 2019 14:34
Frågan om utvecklingen av flick- och damishockeyn är inte ny. Vi har försökt och vi har satsat på olika sätt. Men vi måste vara ärliga och titta oss själva i spegeln och fråga oss varför vi inte tagit större kliv fram till idag.
  • Uppdaterad: 13 FEB 2019 14:34

I höstas skrev jag i en krönika om vårt arbete för att utveckla dam- och flickishockeyn. Som ni kanske kommer ihåg samlade vi personer med särskild erfarenhet och expertis kring just dam- och flickishockeyn. Under hösten 2018 har vi inom SIF:s kansli tagit vid det arbete som gjordes av expertgruppen och utifrån deras arbete formulerat en plan med åtgärder som vi åtgärder som vi ser kan behövas framöver.

Vi måste bli bättre!

Frågan om utvecklingen av flick- och damishockeyn är inte ny. Vi har försökt och vi har satsat på olika sätt. Men vi måste vara ärliga och titta oss själva i spegeln och fråga oss varför vi inte tagit större kliv fram till idag. Rent sportsligt har vi inte lyckats upprepa OS-silvret från 2006. Damkronorna har inte tagit medalj på de senaste nio mästerskapen. Svensk Ishockey vill och kräver mer.

Den yngre generationen kommer starkt!

Däremot har vårt landslag på ungdomssidan, U18-Dam, tagit fem medaljer under samma nio år. Det betyder att vi har några intressanta årskullar av tjejer som har vunnit och som vi ska växla upp i Damkronorna. För oss är framgångar inte bara mätta i guldmedaljer. Vår vision är att bli Sveriges mest engagerande idrott. Det betyder att vi måste arbeta för att skapa engagemang hos ännu fler. Hur vi lyckas med det är ett av de viktigaste måtten på vår framgång. Men vad kommer att göra skillnad när det gäller just flick- och damishockeyn? Vilka insatser kommer att göra skillnad på sikt så att vi både kan arbeta för att skapa sportsliga resultat samtidigt som vi också bygger flick- och damishockeyn på längre sikt utifrån en större bottenplatta av spelare och intresse?

Vi ska bli fler!

Volymen i antal spelare är helt avgörande för att dam- och flickishockeyn ska utvecklas. Vi måste lyckas behålla fler ännu längre. Förutsättningarna finns. Vi har under senare år tillsammans inom svensk ishockey lyckats rekrytera fler unga tjejer än på många år. Vi har på riktigt, och möjligen för första gången, en volym på unga tjejer som vi kan bygga vidare på. Det gäller att vi gör det smart så att merparten av alla dessa tjejer väljer att stanna kvar inom ishockeyn också när de blir äldre. Därför är också ett av sju löften[1] som strategiarbetet fokuserar på också löftet om att alla lag med ungdomsverksamhet ska ha tjejlag som kan träna och spela tillsammans.

Förändra kulturen

En annan avgörande framgångsfaktor på både kort- och lång sikt är att förändra kulturen inom ishockeyn. Vi behöver på riktigt ta steg för att visa i ord och handling att satsning på dam-och flickishockeyn är en av de viktigare frågorna framöver. Även övriga löften är per definition inkluderande med både flick- och pojkishockeyn. Men kultur är inget man bara skriver och så blir det så. Det är ett beteende och förhållningssätt som hela tiden måste genomsyra verksamheten och göras på allvar. Då byggs en sund kultur.

Sikta mot månen!

Vi har allt i våra egna händer, men det finns inget som kommer gratis utan vi måste själva göra jobbet. Jag kan inte låta bli att jämföra med JFK:s ord från 1962 om USA:s sikte mot månen: ”Vi gör det inte för att det är lätt, utan för att det är svårt. [..] Och för att det är en utmaning vi vill anta.” I juli 1969 stod Neil Armstrong på månen. Jag ser fram emot var svensk flick- och damishockey står om sju år. Då har vi också åkt till månen.

Tommy Boustedt


[1] Se mer om Strategiarbetets sju löften i Verksamhetsinriktningen för 2019–2021.

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info