Hoppa till sidans innehåll

Budskapet under flickhockeysymposium: Skynda långsamt

26 NOV 2019 15:16
Inför förra säsongen gjordes ändringar i det damhockeysymposium som Svenska Ishockeyförbundet arrangerat. Budskapet på symposierna är: skynda långsamt.
  • Skapad: 26 NOV 2019 15:16

När vi sammanfattade föregående säsong kunde vi konstatera ett all time high i antal flickor som börjar spela ishockey. Vi såg också att i åldrarna 10–20 år var det 400 fler som spelade. Utvecklingschef Pär Ericson sa så här om ökningen då:

– Det totala antalet i den ålderskategorin är det högsta antalet någonsin vilket känns inspirerande. Det är ett resultat av hur vi aktivt arbetat med rekrytering av spelare och vi måste fortsätta att jobba långsiktigt med de här frågorna för att den siffran ska stiga ytterligare. Samarbetet med föreningarna i vår rekryteringskampanj är en förutsättning för oss att få svensk ishockey att växa och det visar att riktigt bra saker händer när vi kraftsamlar tillsammans. Framåt gäller det också att arbeta för att behålla tjejerna i äldre åldrar.

Inför förra säsongen gjordes ändringar i det damhockeysymposium som Svenska Ishockeyförbundet arrangerat. I dag arrangeras fyra flickhockeysymposium med fokus på flickhockeyn, istället för ett symposium med blandad inriktning.

- Symposierna arrangeras i våra fyra regioner med en mer specifik målgrupp. I år delade vi upp symposierna ytterligare där tränarna också fick ta del av en ispraktik för fortbildning och utbildning, vilket känns jättebra. Sedan har vi ett pass för organisationsledare med föreläsningar gällande goda utvecklingsmiljöer.

Budskapet på symposierna är: skynda långsamt.

- Det är viktigt att få en samsyn i alla våra distrikt för att skapa möjligheter för våra tjejer att spela längre och på rätt nivå. Många väldigt unga tjejer spelar exempelvis TV-pucken tidigt, landslagshockey tidigt för vårt juniorlandslag och många spelar också på elitnivå med damlag tidigt. Vi vill hitta sätt att skynda långsamt där tjejerna får utvecklas i sin egen takt och så att vi får behålla spelare längre över tid. Du ska inte vara som bäst när du är 14–15 år utan när du är vuxen.

Budskapet har tagits emot bra när de två första symposierna hölls i Umeå och Örebro. Till helgen arrangeras symposierna i Jönköping och Södertälje och en insats för att behålla fler spelare och som också diskuterades var juniorserier för flickor.

Region Öst startade den här säsongen Sveriges första juniorserie för flickor födda 01-05.

- När spelarantalet på flicksidan växer underifrån är behovet stort att fylla luckan mellan spel i ungdomslag och att ta steget upp till att spela ishockey på seniornivå. Vi var fullt villiga att satsa på det här även om vi bara skulle få ihop tre lag. Vi behöver hitta en struktur för tjejerna att få spela seriespel på juniornivå. När vi samlat föreningarna är det många som varit positiva och det är flera föreningar som varit och lyssnat även inför framtiden även om man som förening inte har ett lag med i serien idag, säger Peter Andersson, Tävlingsadministratör, Region Öst.

– Min absoluta övertygelse är att vi måste bygga ishockeyn från grunden. Vi måste arbeta aktivt med rekrytering och för att behålla spelarna som kommer in i vårt system. Och vi måste också jobba aktivt för att hela tiden förbättra förutsättningarna för föreningarna att bedriva sin verksamhet, för det är arbetet som läggs ned varje dag som ger spelarna en bra utvecklingsmiljö. Siffrorna som vi nu kan ta del av visar att vi tar viktiga steg framåt, avslutar Pär Ericson.

 

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info