Hoppa till sidans innehåll

Nya IIHF-pengar bör ge nya förutsättningar för hockeyn

12 NOV 2019 08:39
Hockeysäsongen är i full gång, och så också planerandet så att säga bakom kulisserna. Nyligen deltog jag på det internationella förbundets (IIHF) kongress i Rom där vi bland annat beslöt att förlänga avtalet med samarbetspartnern Infront.
  • Skapad: 12 NOV 2019 08:39

Det nya avtalet sträcker sig från 2023 och tio år framåt, och ger hockeyn i runda tal motsvarande fem miljarder kronor. Jämfört med det nuvarande avtalet är det en intäktsökning på lite drygt 60 procent.

Det är ett bra, tryggt och viktigt avtal för den internationella hockeyfamiljen, däribland Sverige.

Röstsiffrorna 113-0 visar att hockeyvärlden står enad bakom beslutet att förlänga med Infront som sedan många år är IIHF:s partner när det handlar om kommersiella rättigheter. I första hand för A-VM för herrar men också för andra arrangemang.

När IIHF nu får in mer pengar, så blir det en uppgift för den nya styrelse som väljs i september nästa år - bland annat kommer en ny ordförande efter René Fasel att väljas - att hantera de ökade resurserna.

Jag vill stryka under att för oss är det viktigt att världshockeyn utvecklas och att de stora hockeyländerna är solidariska med de mindre, bland dem Algeriet, Colombia, Iran, Libanon och Uzbekistan som kongressen i Rom valde in som nya medlemmar i IIHF.

Men när vi samtidigt vet att över 90 procent av pengarna i avtalet med Infront baseras på kommersiella rättigheter kring herr-VM och vi också vet att det är samma antal länder som år in och år ut är med och bygger upp det arrangemanget, så känns det naturligtvis helt orimligt att vi kan gå kortsiktigt back på att vinna ett VM-guld.

För mig och för oss i den svenska ishockeyn är det självklart att vi som lägger grunden för de här stora resurserna som nu tillförs det internationella förbundet, också i högre grad får ta del av dem.

Hur vi ska uppnå det måste den nya IIHF-ledningen diskutera. Jag tycker till exempel att en bra väg att gå är att kraftigt öka på prispengarna. Idag får vi motsvarande nio miljoner kronor för att delta i ett VM och guldbonusen är fem miljoner. En annan variant är att ändra de ekonomiska förutsättningarna kring ett VM-arrangemang. Idag får varje VM-arrangör en så kallad ”host fee”, ett bidrag för att arrangera ett dam-VM, ett JVM eller någon annan typ av VM. Men den som står som värd för ett A-VM för herrar får istället betala mellan 15 och 20 miljoner svenska kronor till IIHF för att få arrangemanget. Oftast är det ju nationerna som spelar i A-VM som arrangerar och som därmed får betala. Därmed läggs en hög ekonomisk börda på de nationer som utgör kärnan i A-VM.

Den här problematiken måste den nya styrelsen titta på och försöka komma till en lösning på.

I samband med det konstaterar jag också att Danmark officiellt fått klart att vara medarrangör till Sveriges VM 2025. Danmark spelar sina gruppmatcher på hemmaplan, liksom Sverige, innan finalspelet avgörs i Sverige.

För svensk del kommer vi på kongressen nästa år också att arbeta för en svensk plats i IIHF:s ledande organ, council med 14 platser, där vi nu saknar representation. Sverige är en hockeymässigt stor, viktig och framgångsrik hockeynation och ska naturligtvis ha en plats i det internationella förbundets högsta ledning. Vi är också något av en mentor för många mindre hockeynationer: genom handling visar vi att vi tar ansvar för att bygga upp mindre hockeynationer. Jag har själv varit representant vid Asiatiska förbundens (Asian-Pacific) kongress i Manilla i augusti, jag har varit på division två-VM i Serbien och jag besöker också i höst Polen, Vitryssland och Bulgarien.

Det handlar om att bygga relationer och hockeyn internationellt, att vi kan dela med oss vår kunskap om hockeyn och samtidigt också de demokratiska värderingar som präglar den svenska hockeyn, med medlemsstyrda föreningar, ideella ledare och oftast kommunalt ägda ishallar.

Till sist konstaterar jag att konflikten kring damhockeyn har kommit till en bra lösning, och att vi nu siktar framåt tillsammans. Första uppgiften: att ta tillbaka Damkronornas plats i A-VM.


Anders Larsson
Förbundsordförande

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info