Hoppa till sidans innehåll

Hockeysäsongen 19/20

08 OKT 2019 10:16
Säsongen är äntligen igång på allvar. Det är äntligen dags att få chansen göra det vi alla längtat efter sedan i våras nämligen att spela hockey igen.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2019 10:16

Förhoppningsvis kan de allra flesta nu på allvar också dra nytta av den så viktiga försäsongsträningen. En träning som inte alltid är så där väldigt rolig, men som är ett måste om man ska orka prestera under en lång säsong. Våra yngre spelare får mycket träning genom att hålla på med olika idrotter under både försäsongen och när hockeyn väl startat. Det är bra. Vi behöver alla varierad träning när vi är unga. Men för de lite äldre behövs en riktigt bra och varierad försäsongsträning.

Rätt fysträning?

Det finns en del kring just sommarträningen som jag gått och funderat över. Hur många kör egentligen den där riktiga gristräningen som man gjorde förr? De flesta kommer ihåg den där träningen som helt suger musten ur en och är riktigt grisig, men ändå bygger både mental och fysisk styrka. Det är viktigt med en träning som bryter ner muskler för att sedan bygga upp dem igen, men ännu starkare. Helt ovetenskapligt, men utifrån det jag ser och hur runt om i ishockeysverige, verkar det tyvärr som den typen av träning är på väg bort. Det är inget fel på att flera spelare och föreningar använder olika typer av kompetenser i sin träning, kanske behövs en PT-utbildad fystränare som kan ge bra och allsidig träning. Men det är trots allt viktigt att vi inte tappar bort den typ av träning som behövs just inom ishockeyn, en träning som både bygger fysisk och mental styrka. Vi behöver de delarna under en lång hockeysäsong. Därför tror jag att vi framöver kommer att behöva titta ännu mer på hur vi lägger upp och genomför vår sommarträning inom ishockeyn.

Ny spelarutvecklingsmodell

När jag ändå är inne på utvecklingsarbetet vill jag lyfta fram att vi just nu arbetar för att ta en riktigt bra spelarutvecklingsmodell inom svensk ishockey till en ny och ännu bättre nivå. Vi har tillsammans bestämt att vi inom svensk ishockey ska ha goda utvecklingsmiljöer där barn och ungdomar mår bra och ges möjlighet att utvecklas dels som människor dels som hockeyspelare. I linje med det arbetar SIF just nu med ett antal viktiga utvecklingsprojekt. Vi har en stark tro på att det kommer att leda till att vi attraherar fler samtidigt som fler håller på längre med ishockey. Lyckas vi med det är vi övertygade om att vi också kommer att få fram ännu fler riktigt duktiga hockeyspelare som dessutom mår bra som människor. Vi vill bli Sveriges mest engagerande idrott.

Nya spelformer 

Vi sjösätter det vi kallar Hemmaplansmodellen, som redan har presenterats tidigare i Tidningen Hockey, vilket leder till att vi utvecklar nya spelformer för att främja spelarutvecklingen och gör det ännu roligare för alla barn att vara i vår verksamhet. Vi tar fram nytt fysiskt material för föreningsutveckling, tränautbildning och föräldrautbildning. Som en naturlig följd av dessa utvecklingsprojekt ser vi över och digitaliserar delar av tränarutbildningen framöver. Allt utvecklingsarbete är baserad på forskning och beprövad erfarenhet där vi känner stor trygghet i att vi går i takt med den riktning som internationella och nationella forskare pekar ut.

Samarbete med RF/SISU

För att möjliggöra verklig utveckling i föreningarna med vår gemensamma strategi utifrån de löften vi formulerat och med Hemmaplansmodellen som utgångspunkt, har vi inlett ett samarbete med RF och SISU Idrottsutbildarna. Arbetet är påbörjat och vi kommer under hösten 2019 träffa våra föreningar för att starta ett konkret utvecklingsarbete utifrån varje förenings unika situation. För att förenkla kan vi säga att de utvalda SISU-konsulenterna ska ge liknande stöd till föreningarna som Hockeykonsulenterna gör fast utanför rinken. Detta för att skapa en Hemmaplan som många fler vill vara i och mår bra av att vara i. Hockeykonsulenterna kommer att fortsätta det intensiva och framgångsrika arbetet med att utveckla verksamheten innanför rinken.

Samarbete SIF - SHL

Under uppstartsarbetet har vi t.ex. träffat alla SHL-föreningars ungdomsansvariga för att förankra våra utvecklingsprojekt, men också att ge SHL-föreningarna möjlighet att ta ett regionalt ansvar i utvecklingsarbetet i enlighet med avtalet mellan SIF och SHL. Hemmaplansmodellen har blivit mycket väl mottagen också i SHL-klubbarna.

Avslutningsvis är det så klart så att diskussionerna och förhandlingarna kring Damkronorna är och har varit en av de allra viktigaste och mest prioriterade frågorna så här i inledningen på hösten. Jag har både ambitionen och förhoppningen att vi löst den situation vi befinner oss i så snart vi kan. Jag vill passa på att önska alla ni som sliter dagligen som domare, tränare, lagledare, materialare eller spelare där ute i hockeysverige lycka till under säsongen och jag hoppas att vi ses i någon ishall framöver.

Tommy Boustedt

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info