Hoppa till sidans innehåll

Damkronornas hemmaturnering i Luleå i november ställs in

13 SEP 2019 13:46
Just nu pågår förhandlingar mellan spelarna i Damkronorna representerade av SICO, Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och SDHL för att lösa spelarnas pågående bojkott av landslagsspel.
  • Uppdaterad: 13 SEP 2019 13:46

Även om det återstår delar i förhandlingarna mellan SICO, SIF och SDHL har SIF inte haft någon annan inställning än att fyrnationsturneringen i Luleå i november skulle spelas. SICO har därför tillfrågats om spelarna kan tänka sig att spela den planerade hemmaturneringen även om avtalsförhandlingarna inte är slutförda just nu. SICO har idag meddelat att spelarna inte kan bekräfta sitt deltagande i fyrnationersturneringen i Luleå. Det betyder i sin tur att SIF i dagsläget inte kan garantera att turneringen verkligen kommer att spelas. De deltagande länderna Finland, USA och Kanada måste i god tid planera resor och annat. Därför har SIF idag fattat beslutet att ställa in fyrnationersturneringen i november.

- Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår. Vi upplever att vi haft bra samtal med SICO och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

-------

Med anledning av intresset för och frågor kring de pågående förhandlingarna vill SIF kommentera förhandlingsläget med SICO:

- När spelare deltar i landslagsverksamhet lånas de in från sina klubbar vilka är spelarnas arbetsgivare. SIF och SDHL-klubbarna (genom ligaorganisationen SDHL) ansvarar därför för olika delar i SICO:s krav.

- Beträffande de frågor som SDHL ansvarar för så har SDHL erbjudit ersättning för förlorad arbetsinkomst enligt samma modell som föregående säsong, att försäkringslösning för spelare i SDHL skall arbetas fram samt att klubbor för spel i Damkronorna ska tillhandahålls, läs SDHL:s uttalande här.

- Beträffande de frågor som SIF ansvarar för, så har SIF sagt ja till flertalet av SICO:s krav som exempelvis medaljbonus vid VM och OS, ökat inflytande från spelarna när det gäller reseplanering, kläder till förberedelser vid läger och turneringar.

- Däremot har SIF sagt nej till kravet på bonus för avancemang till A-VM och annan ytterligare ersättning än förlorad arbetsförtjänst vilken hanteras av SDHL. Det följer samma modell som gäller för samtliga av SIF:s landslag. Utgångspunkten är att spela i landslag är ett hedersuppdrag och kan inte jämställas med ett anställningsförhållande.

För kommentarer:
Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet

Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info