Hoppa till sidans innehåll

Nedsläpp i Ungdoms OS

15 JAN 2020 15:24
Ungdoms OS är igång nere i Lausanne. Det svenska OS laget i ishockey är U16 spelare som i morse begav sig till OS byn. Hockeyturneringen för våra tjejer börjar på fredag den 17 januari.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2020 15:24

Vi tog ett snack med Svenska Ishockeyförbundets spelar- och ledarutvecklingsansvarige Anders Lundberg inför turneringen.

Vad är egentligen ungdoms-OS? Anders Lundberg

Ungdoms-OS är precis som det låter. OS för ungdomar. Vad gäller ishockeyturneringen så är det spelare födda 2004 och 2005 som får delta. Vi har dock valt att enbart delta med spelare födda 2004.

Vad fyller ungdom-OS för funktion i det stora hela för svensk hockey om man bortser från själva turneringen?

För oss är det en fantastisk möjlighet att ge dessa unga tjejer internationell erfarenhet. Att dessutom få göra det i ett OS-format kommer ge tjejerna än större erfarenheter som de kommer ha nytta av resten av deras liv.

 

Är det viktigt att satsa på ett 16-landslag, varför i så fall?                           

Jag tror det är viktigt att vi har 16-landslag just för att ge spelarna internationell erfarenhet. Spelet är snabbare och intensivare än i klubblagen vilket främjar spelarnas utveckling. Det blir också tydligt för spelarna vad som krävs för att spela på högsta nivå för deras åldersgrupp genom internationellt spel.

Finns det planer på ett U16-landslag även på tjejsidan?

Ja, vi jobbar för att få till det så snabbt som möjligt. OS är ett exempel på det då vi hade möjlighet att skicka ett killag istället men vi gjorde ett aktivt val att ge tjejerna denna möjlighet.

Vad kan vi förvänta oss från en sådan turnering?

Jag förväntar mig att se tjejer som tävlar och utmanar sig själva för att prestera sin bästa ishockey. Jag tror dessutom att våra medaljchanser är riktigt goda, förhoppningsvis av så ädel valör som möjligt.

Hur stor är truppen? Ni har en träning innan turneringen drar igång, hur ser upplägget ut?

Truppen består av 2 målvakter och 15 utespelare. Matcherna spelas 3x15 minuter. Det är 2 st grupper med 3 lag i varje grupp. 1:an och 2:an i respektive grupp går sedan vidare till semifinalspel.

Ser du någon skillnad i utbildningsnivå på spelarna nu jämfört med fyra år sedan, kopplat till utvecklingen av flick-och damhockey?

Ja, jag tycker att tjejerna är bättre utbildade idag. De spelar med en högre skicklighetsnivå vilket är ett gott betyg till jobbet som alla ledare gör ute i klubbarna. Jag tycker fortfarande det finns mer att göra både vad gäller fysträningen som det hockeymässiga men vi är helt klart på rätt väg.

Läs mer om Sveriges trupp och spelschemat

Läs mer om Ungdoms OS och följ idrottarnas resultat

 

Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

CCM

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info