Hoppa till sidans innehåll

Seriebestämmelserna i Coronatider – så ser planen ut

20 MAJ 2020 09:21
Svenska Ishockeyförbundet har lagt en plan för det fortsatta arbetet för att i samarbete med ligor och distrikt, men också med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten, kunna ta ställning till ligastart i september med eller utan publik.
  • Skapad: 20 MAJ 2020 09:21

En konsekvens av Coronapandemin är att många delar av samhället präglas av stor osäkerhet. För svensk ishockey är det inte självklart att en seriestart med publik kan ske i september för SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat. Därför har Svenska Ishockeyförbundet lagt en plan för det fortsatta arbetet för att i samarbete med ligor och distrikt, men också med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten, kunna ta ställning till ligastart i september med eller utan publik.

Seriebestämmelserna i förbundsserierna fastställs formellt av förbundsstyrelsen utifrån Förbundsmötesbeslut om seriemodell, antal lag och kvalmekanismer. Ligorna inom svensk ishockey har givetvis ett långtgående inflytande och ansvar för sin respektive liga. Därför var samtliga ligor involverade inför beslutet att ställa in säsongen och när licensreglernas tillämpning inför nästa säsong ändrades på grund av covid-19.

 

- Coronapandemin är en extraordinär situation som utmanat hela samhället på många plan. De flesta av oss undrar nog när allt kommer att fungera som vanligt igen. För svensk ishockeys del hoppas vi så klart på att starta våra ligor precis som vanligt i september. Samtidigt måste vi förbereda oss på att Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan göra att ligorna kan behöva starta utan att publiken är på plats i våra arenor. Därför är det viktigare än på länge med både förankring och att vi verkligen jobbar tillsammans för att på bästa sätt vara förberedda, säger Anders Larsson ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

- Vi har ett väl fungerande system där samtliga ligor och regioner är involverade i arbetet framåt genom våra Elitkommittéer för dam och herr samt Tävlingsutskottet. Det gör att vi på ett gemensamt sätt kan förbereda, koordinera och ta fram förslag. Det är precis i den här typen av situationer som vårt system fyller sin viktigaste funktion för samarbete och förankring, säger Olof Östblom, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet.

 

Nedan beskrivs processen förbeslut om seriebestämmelser för ligorna SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan (HoA) och Hockeyettan (HE):

  • Sedan en tid förbereder SIF i samarbete med ligor och distrikt i Elitkommitté Herr/Dam och Tävlingsutskott, preliminära seriebestämmelser.
  • 9 juni – SIF:s förbundsstyrelse behandlar preliminära seriebestämmelser baserade på de förslag som arbetats fram och på redan fattade Förbundsmötesbeslut om seriemodeller, antal lag och kvalmekanismer.
  • 9 juni – ordförandemöte med distrikt, ligor och elitklubbar.
  • Veckan efter midsommar kommer de fyra ligorna SHL, SDHL, HoA och HE att behöva lämna besked hur de då ställer sig till en ligastart i september, även om det sker utan publik.
  • SIF planerar som samlande organisation för ishockeyn möten med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten tillsammans med ligorna.
Skribent: Emma Spennare
Epost: This is a mailto link

Svensk Ishockeys Huvudsponsor

Svenska Spel

 

Genvägar

 CCM

 

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info