Camper

Region Syd genomför i egen regi 1-2 camper / år som förberedelse inför R18-turneringen (Regionlag Dam U18) som brukar spelas i början av oktober varje höst.

Ansvariga för uttagning till Region Syds egna camper är Region Syds Dam U18-ledning (se sidan för Dam U18-laget). För detaljer om säsongens U18-camper se sidorna under Dam U18.

Notera att detta inte är samma sak som Svenska Ishockeyförbundets (SIF) R18-Camper (Syd/Väst respektive Öst/Norr) som brukar arrangeras på hösten - SIFs R18-Camper är individuella utvecklingscamper där den nationella U18-landslagsledningen tar ut spelare (även om det många gånger är samma spelare som blir kallade till både SIFs och Region Syds camper).

OBS! Säsongen 2018/2019 är det i skrivande stund (2018-05-16)  oklart när R18-turneringen kommer spelas, troligen under februari månad vilket gör att planeringen kommer se annorlunda ut detta år. Även Svenska Ishockeyförbundets verksamhet ser annorlunda ut detta år. Så fort vi får klara besked från förbundet kommer dessa sidor uppdateras. Nedanstående information är alltså troligen inte korrekt.

Under R18-turneringen möter vårt Syd-lag de andra tre regionernas motsvarande lag. Turneringen ger spelarna en bra möjlighet att träna och tävla mot varandra samt ger underlag för den nationella U18-landslagsledningen att ta ut spelare till höstens Elitcamp i november och därefter U18-landslaget.

Region Syds Höstcamp

En uttagnings/tränings-camp för "stortruppen" inför R18-turneringen. Till denna camp inbjuds ett begränsat antal spelare som bedöms ha chans att ta en plats i årets (eller kommande R18-lag). Ett av målen med denna camp är ge fler tjejer (inte bara de som landslagsledningen tar ut till deras R18-camp) en möjlighet att få synas och tävla mot andra tjejer i samma åldrar så att Region Syds lagledning får en bra möjlighet att ta ut rätt spelare till laget.

Allmänt om camperna

Under samtliga camper som arrangeras (både av SIF och Region Syd) genomförs fystester på spelarna. Exakt vilka tester som genomförs varierar men om man vill förbättra sina chanser när det kommer till uttagningar så är det en mycket bra plan att komma väl förberedd till lägren och jobba seriöst med sin fysträning på hemmaplan - under hela säsongen. För att man ska kunna utmana internationellt (och nationellt) så är det extremt viktigt att vara vältränad för att kunna stå emot och orka jobba 100% hela matcherna.

Vanliga tester som genomförs

  • Cooper (3000m på oval/löparbana på tid)
  • Chins
  • Dips
  • Stående längd
  • Intervaller / "Beeptest" både på is och utanför
  • Enbensböj

Övriga tips

Jobba mycket med teknikkula och skottramp på hemmaplan - under hela året. Klubbteknik & skott är två områden där många spelare mycket enkelt kan förbättra sig på - och det är dessutom två områden där det inte krävs istid, ledare och andra spelare utan något man (precis som fysbiten ovan) kan jobba med på egen hand. 10-15 minuter med teknikkula varje dag ger snabbt underverk med "puckkänslan". Samma sak med skottrampsträning - det gör underverk med skotten (både hårdhet och precision).

En annan extremt viktig detalj är vilken attityd man visar upp under lägren. En positiv inställning där man jobbar hårt 100% av tiden utan att gnälla/klaga är oerhört viktig. Att man visar en bra attityd mot sina lagkamrater likaså - även om man är konkurrent när det gäller uttagningar. Att man visar att man kan acceptera den roll man blir tilldelad, även om det inte är den man hade hoppats på. Att man kan hantera obekväma / trista saker på ett bra sätt.

Svenska Ishockeyförbundets camper

För kännedom så kan det vara bra att veta om några av Svenska Ishockeyförbundets camper som brukar arrangeras och som har beröring med Region Syds verksamhet - även om det formellt är helt separat. För en översiktlig bild av den nationella verksamheten, se information på:

   HockeyAkademin.se -> Information -> Talangutveckling

F13-F16-camperna (6 ställen runt om i Sverige)

Individuella utvecklingscamper för F16 till F13-spelare i början av februari. Till dessa camper nominerar varje klubb (max) 4 utespelare och 1 målvakt. Här tilldelas man platser på camperna enligt principen "en spelare från varje klubb, därefter en till - i den ordning anmälningarna har kommit in". Dvs ingen central selekterings-uttagning sker.

R18-camperna (Syd/Väst samt Öst/Norr)

Individuella utvecklingscamper (3-dagars) för U18-spelare (och yngre) som brukar äga rum i början av hösten (sista helgen i augusti/första i september) på två platser i Sverige. Uttagning till dessa camper görs av U18-landslagsledningen (givetvis i samråd med region-, distrikt- & klubblagstränarna). 21+3 spelare (8 backar, 13 forwards & 3 målvakter) per region brukar kallas. Träningsmatcher spelas mellan regionerna samt att man genomför fystester, ispass & teoripass.

ElitCampen

Stortrupp inför uttagningen till damernas U18-landslag. 30+4 spelare brukar kallas. Under lägret sker en uttagning till U18-landslaget (20+3) som därefter direkt åker till 4-nationsturneringen i Ryssland. Brukar äga rum i samband med höstlovet. 

Fotnot: När det gäller U18-landslagen så säger IIHFs regelverk att inga spelare yngre än U15 får delta i turneringarna - dvs endast U18-U15-spelare är normalt sett aktuella till ElitCampen.

Russincamp 1 (våren) & Russincamp 2 (augusti)

15+2 blivande (nästa säsong) U18-spelare & 15+2 blivande U20-spelare kallas till ett utvecklingsläger. Internmatcher spelas mellan U18 och U20-lagen.