Reklam
  Hem / Spelare / April 2020 / Ny forskning: Varför det är roligt att idrotta?

Ny forskning: Varför det är roligt att idrotta?

Tillsammans med forskare vid George Washington University och Högskolan i Halmstad undersöker Svenska Ishockeyförbundet och Basketbollförbundet vad som får barn och ungdomar att tycka det är roligt att idrotta.

– Vi vet att en avgörande faktor för barn och ungdomar är att de tycker att det är roligt att idrotta. Och när de inte tycker att det är roligt längre slutar de. Men vad är det egentligen som gör barnen motiverade? Det vill vi tillsammans med forskare vid George Washington University och Högskolan i Halmstad ta reda på, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsishockey på Ishockeyförbundet.

En av faktorerna bakom undersökningen är att deltagandet i föreningsorganiserad idrott minskar år efter år och att inaktiviteten bland barn och unga ökar.

– Vår förhoppning är att resultatet ska påverka utformningen av vår framtida tränings- och tävlingsverksamhet. Vi vill lära oss mer om ishockey- och basketspelare så att vi kan behålla dem längre och underlätta för dem att utöva sin sport även när de blir äldre, säger Anders Wahlström.

I USA gjordes en liknande undersökning 2015. Då med fotbollsspelande barn och ungdomar.

– Svenska Ishockeyförbundet och Basketbollförbundet har följt den amerikanska forskningen de senaste åren och vi har nu gått tillsammans för att få svar på hur det ser ut i Sverige, säger Anders Wahlström. 

Projektet har fått medel från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma Framåtfond. Varje år avsätter Svenska Spel 7,3 miljoner kronor till fonden som specialidrottsförbund kan söka medel ur för att genomföra projekt som ska få fler i rörelse och locka fler till den organiserade idrotten.

– Bidraget från Framåtfonden betyder jättemycket då det ger oss möjligheten att ordentligt och från grunden ta fram fakta kring vad som gör att våra barn och ungdomar tycker att verksamheten är rolig. Det kommer gynna såväl våra föreningar som våra aktiva utövare, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsishockey på Svenska Ishockeyförbundet.

Genom Framåt för fler i rörelse har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.

 

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Framåtfonden våren 2020:

 • Badmintonförbundet för projektet Badminton hela livet med målet att erbjuda organiserad badmintonträning för fler.  
 • Bågskytteförbundet med projektet Archery Tag där sporten som från början är en individuell tävlingsform, blir en lagidrott.  
 • Basketboll- och Ishockeyförbundet ska undersöka vad det är som får barn och unga att tycka det är roligt att idrotta. 
 • Fäktförbundet med projektet Fencing for all som ska introducera fler till fäktning genom fler prova-på tillfällen och utökad utbildning för instruktörer.  
 • Klätterförbundet för projektet Ski Upp! Det hoppas leda till att fler upptäcker sporten skidalpinism där man använder sig av skidor med lös häl så man kan gå uppför och åka utför.  
 • Seglarförbundet vill med projektet Segling hela livet få fler seniorer att testa på segling.  
 • Simförbundet med projektet Beachpolo. Genom fler öppna träningspass och bättre tillgång på materiel för de lokala föreningarna ska fler få upp ögonen för vattenpolo.  
 • Tennisförbundet ska bedriva lägerverksamhet för ungdomar i Norrland genom projektet Kvarterstennis.  
 • Volleybollförbundet för Urban Volley, en ny gren som kan utövas på vilket underlag som helst.  

Läs mer om Framåt för fler i rörelse https://om.svenskaspel.se/sponsring/framat-for-fler-i-rorelse/