Reklam
    Hem / Svensk ishockey / Utredning tillsätts för att se över licensreglerna

Utredning tillsätts för att se över licensreglerna

Svenska Ishockeyförbundet tillsätter en utredning av licensreglerna med särskilt fokus på hur det ekonomiska kravet på eget kapital ska utformas och återinföras efter säsongen 2021/2022. Michael Marchal har utsetts till ensamutredare.

Vid förbundsmötet 2017 beslutade svensk ishockey att införa gemensamma licensregler för SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan. Licensreglerna innehåller krav på ekonomi, organisation, ungdomsverksamhet och arena för de lag som sportsligt kvalificerar sig till de fyra ligorna varje säsong.

Ishockeysäsongen 2019/2020 avslutades abrupt i mars på grund av Coronapandemin och med anledning av det beslutade Svenska Ishockeyförbundets styrelse att kravet på eget kapital vid licensprövningen 2020 inte skulle kunna innebära att en förening degraderas i seriesystemet. Däremot kvarstod kravet på att föreningen inte får vara på obestånd samt att uppgifter om likviditeten ska lämnas. Förbundsstyrelsen har nu beslutat att tillämpa samma modell vid licensprövningen 2021.

- Svenska Ishockeyförbundet har nu tagit ett initiativ till en översyn av licensregler med särskilt fokus på hur det ekonomiska kravet på eget kapital ska utformas och återinföras. Utredningen ska presenteras vid förbundets ordförandekonferens i april 2021 och kommer därefter att bli föremål för en remissrunda. Vid förbundsmötet den 12 juni 2021 lägger svensk ishockey fast de reviderade licensreglerna för kommande säsonger, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Michael Marchal, tidigare ordförande i Växjö Lakers och VD i SHL AB har utsetts till ensamutredare. Marchal kommer att arbeta tillsammans med en referensgrupp bestående av de fyra ligaorganisationernas ordföranden och en representant från Svenska Ishockeyförbundet.

- Våra ishockeyklubbar genomlever just nu en av sina tuffaste utmaningar någonsin där den globala pandemin slår hårt mot många klubbars ekonomi. Samtidigt finns en bred enighet och förståelse för att licensregelverket finns. Att hitta en brygga där licensreglerna åter kan börja tillämpas på ett striktare sätt men med hänsyn tagen till den nya situation klubbarna befinner sig i blir en spännande utmaning, säger Michael Marchal.