Reklam
Reklam
    Hem / Svensk ishockey / Svenska Ishockeyförbundet / Ordförande har ordet / Anders Larsson: Välkommen Johan, tack för allt Tommy

Anders Larsson: Välkommen Johan, tack för allt Tommy

Det är dags att hälsa förbundets nye generalsekreterare Johan Stark välkommen till ishockeyförbundet.

Som generalsekreterare blir Johan den högste tjänstemannen i svensk hockey med huvudansvar för förbundets operativa verksamhet. Bakom den högtravande arbetsbeskrivningen döljer sig jobbet med att sköta och vårda personalen i ett engagerat kansli, de olika landslagen och allt annat vi sysslar med ute i regionerna, distrikten och föreningarna: utbildningar, domarfrågor och tävlingsfrågor. Det är hela den samlade och breda hockeyn som Johan nu får som arbetsfält.

Det är roligt att kunna välkomna Johan till oss, för han är en idrottsledare ut i fingerspetsarna. Han är uppvuxen i Ockelbo där basketen är stor, och i den sporten har Johan gjort allt som kan göras, både som spelare och ledare. Det är en bra och viktig egenskap: precis som hockeyn är basketen en lagsport där man vinner och förlorar tillsammans, och lär sig av det. Johan har varit klubbdirektör i Brynäs IF och kommer till oss direkt från jobbet som generalsekreterare i Basketbollförbundet. Han har dessutom haft ledarroller inom näringslivet.

Johan Stark

Jag tycker att det är en bra kombination: Johan var i Brynäs under en ekonomiskt jobbig tid för den klubben och han hade en central roll när Brynäs hela organisation vände på det och samtidigt nådde sportsliga framgångar. Så jag kan utan att sväva på molnet säga att Johan förstår idrottsrörelsens och hockeyns problem, och med sin erfarenhet som chef och ledare i näringslivet blir han en stor tillgång för oss.

Coronapandemin har ju lagt en våt filt över vår verksamhet, och där får Johan sina första arbetsuppgifter. Det är ett jobbigt läge, vi kan inte sätta upp något helt klart mål eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut. Det stora hotet mot vår sport finns just nu på elitnivå: hur ska elitklubbarna klara sig i pandemin, utan publik och de kringevenemang som genererar inkomster till klubbarna? Jag brinner för breddhockeyn, och faktum är ju att den här krisen påverkar också breddidrotten; elitklubbarna är stora organisationer med stor verksamhet också bland barn, ungdomar och juniorer och på tjej- och damsidan. Elitklubbarna är ”motorer” för hockeyn i sina regioner, så därför är krisen mycket större än vad den ibland ser ut att vara. Det är klart att det är oroande.

Och hur blir det med de kommande internationella evenemangen i Sverige? Även om allt förskjutits lite ska vi arrangera VM för U18-tjejerna, junior-VM och ett herr-VM, plus förbundets 100-årsfirande, fram till och med 2025. Det gäller att få allt att fungera, trots Coronapandemin. Så Johan kommer inte att vara utan arbetsuppgifter.

Samtidigt som vi välkomnar Johan till förbundet, säger vi hejdå till Tommy Boustedt som under många år varit förbundets centralgestalt. Det är lätt att fokusera på den senaste tidens turbulens, men för mig är det lika lätt att se Tommy Boustedts många förtjänster ur ett större perspektiv. Innan sina sex år som generalsekreterare var Tommy förbundets utvecklingschef i 13 år och han satte alltid sporten och svensk hockeys utveckling först. Det var Tommy som jobbade fram den juniortemautredning som är grunden för den bredd, status och respekt svensk hockey har i världen idag.

Tommy Boustedt

Ser man hockeyn i ett historiskt perspektiv och går igenom vad som sportsligt lyft svensk hockey under åren och gjort den till det den är idag, så tvekar jag inte att utnämna Tommy till en av de viktigaste personerna genom hela vår historia. Hans otroliga förmåga att driva igenom saker gör att han för mig finns där med andra stora svenska hockeypersonligheter som Arne Strömberg och Tommy Sandlin.

Jag som ordförande jobbade väldigt nära Tommy Boustedt. Vi hade kontakt flera gånger varje dag och jag behövde aldrig tvivla på hans hängivenhet för vår sport och förbundet. Nu lämnar Tommy och Johan kommer in, och jag är säker på att också samarbetet med Johan Stark blir bra.