Hoppa till sidans innehåll

Spelplatser


Tegera Arena, Leksand

Tegera

Tegera Arena är en av de mest smakfullt designade evenemangsarenorna i Sverige placerad i en fantastisk fin naturmiljö vid Siljans Strand. Tegera Arena ligger beläget på Lugnets Idrottsområde där det även finns fotbollsplaner, friidrottsanläggning, inomhushall för tennis och gymnastik, nybyggt gym, nybyggd padelhall, utomhus tennis banor, baseball Arena, softboll arena, curlinghall, skatepark, joggingspår och cykelstigar, sporthall och simhall. Tegera Arena ägs helt av Leksands IF Fastighets AB som är ett dotterbolag till Leksands IF.

Arenan färdigställdes till Elitseriepremiären den 3:e oktober 2005 och har bland annat visat att den är kapabel att arrangera Melodifestivalens deltävling inte mindre än 3 gånger.

Arbetet med att höja totalupplevelsen i Tegera Arena har fortgått under flertalet år, med olika typer av upplevelseförbättringar. Leksands IF har de senaste åren jobbat hårt med att implementera LIF-TV på mediakuben kring matcherna, med intervjuer med partners, trotjänare inom LIF och även med spelare och ledare.

Från och med den 4 november 2017 så hänger Europas största och mest moderna mediakub i Tegera Arena. Skärmmåttet på den nya mediakuben är 160 kvadratmeter i högsta HD-kvalitet, till skillnad mot den tidigare som visade bild på 52 kvadratmeter. Den nya kuben är helt kantlös vilket gör att hela konstruktionsytan visar bild, och det går dessutom att visa sömlös bild i 360 grader runt hela skärmen.

Den nya mediakuben skapar nya och större möjligheter för såväl partners som för publik. Med hjälp av den nya mediakuben visas betydligt fler repriser av matchsituationer, och dessutom med skarpare bildkvalitet.

Fakta Tegera Arena:

Antal våningar: 5 (isytan, publika planet, affärs/logeplanet, läktaren, mediaområdet)
Antal kiosker:  7 (4 st på publika planet och 3 st på läktarplanet)
Antal serveringsytor/barer:  9 st
Antal konferensrum: 3 st samtliga fullutrustade med den senaste tekniken
Antal loger:  36 varav 1 bastuloge med plats för 12 personer
Antal publikplatser vid idrottsarrangemang:  7 650 varav 6 150 sittplatser och 1 500 ståplatser (Vid övriga arrangemang kan 2 000 sitta på parkettplats)
Antal hcp-platser: Beroende på arrangemang omkring 30 st på publika planet

Weda Skog Arena, Leksand

Weda Skog

Weda Skog Arena är sammanbyggd med Tegera Arena.
Hallen färdigställdes 2004 och används av A-lag, damlag, juniorlag och ungdomslag i Leksand. Det är en mycket trivsam och ljus ishall byggd i trä. Isen är fantastiskt omtyckt och gillas av alla spelare och tränare. Det finns fönster ut mot Weda Skog Arena från Sportbaren i Tegera Arena så att publik och besökare kan se på matcher även från denna restaurangdel. Läktarna rymmer ungefär 400 personer. I samband med namnbytet 2018 gjordes en renovering för att utveckla arenan ytterligare ett snäpp.

Lugnets Isstadion, Falun

Lugnets ishall

På Nationalarenan Lugnet finns tre isarenor - Lugnets isstadion, Lugnets bandyarena och Halltec Arena.

Lugnets isstadion är en klassisk hockeyarena som byggdes om och renoverades under 2016. Hallen och har en publikkapacitet på 2 500 personer.

– Efterfrågan på istid är stor och extra kul är det att Svenska ishockeyförbundet bokat in sig hos oss med både Damkronorna och U17/18 russinläger och testverksamhet, säger Thomas Andersson, evenemangsansvarig på Lugnet, i ett pressmeddelande.

Lugnetområdet kan erbjuda allt inom en radie på 500 meter, vilket gör det attraktivt för klubbar och idrottsförbund att förlägga lägerverksamhet till Falun.

På området finns även ett laboratorium i världsklass – Högskolan Dalarnas idrottslaboratorium – med fantastiska möjligheter att utföra tester.

Lugnet i korthet

 • Lugnet i Falun är norra Europas idrotts- och fritidscentrum.
 • På Lugnet finns idag sju större idrottsarenor.
 • 65 av Riksidrottsförbundets 75 specialförbund kan bedriva verksamhet här.
 • Lugnets sporthall byggdes 1972.
 • Över 50 idrottsföreningar är aktiva på Lugnet.
 • Högskolan Dalarna på Lugnet erbjuder ett flertal utbildningar med idrotts- och hälsoprofil.
 • Falu Friidrottsgymnasium på Lugnet har utbildat 33 friidrottare som tagit sig ända till seniorlandslaget, bland andra systrarna Kallur.
 • Dala Sports Academy är Sveriges största och mest avancerade forskningslabb för idrott och hälsa.
 • På Lugnet arrangeras i genomsnitt fler än två evenemang per helg, året om.
 • På Lugnet har fyra skid-VM arrangerats.
 • Idag finns hotell, camping och stugby inne på Lugnetområdet.
Uppdaterad: 23 OKT 2019 15:33 Skribent: Stefan Ladhe
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info