Hoppa till sidans innehåll

Göteborg vinner bronspengen efter straffseger mot Ångermanland

06 NOV 2016 13:06
Efter 45 mållösa minuter krävdes straffar för att skilja lagen åt - och där var Göteborg starkast. Örebro Län slutar femma efter seger mot Gästrikland, Östergötland tar sjundeplatsen.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2017 02:25

Göteborg kniper bronset efter straffdramatik

Bronsmatchen i TV-pucken 2016 i Malmö spelades under söndagsförmiddagen mellan Göteborg och Ångermanland. Båda lagen förlorade sina semifinaler igår mot två mycket duktiga lag i Stockholm Syd och Stockholm Nord. Det återstod att se vilket lag som laddad om bäst efter de tuffa matcherna under lördagen.

Första perioden

Matchen startade i med ett spel som gick fram och tillbaka över banan i högt tempo, det var tydligt att båda lagen var sugna att knipa tredjeplatsen och bronsmedaljen. Ingen av lagen kom dock till några hetare målchanser när båda lagen var samlade defensivt.

Nio minuter in i perioden fick Ångermanland ett bra läge att göra matchens första mål efter ett fint två-mot-ett spel. Ångermanlands nummer 20 Oscar Nordin passade över bladet på Göteborgs försvarare och fann sin kedjekamrat som fick iväg ett avslut på mål. Göteborgs målvakt Hannes Kollén var dock blixtsnabb i sidled och stod för en fin räddning.

Efter målchansen bytte lagen ett par chanser med varandra, Göteborg som kom tre-mot-två i en sekvens och Ångermanland med ett skott rätt i stolpen. 12.11 kom matchens första utvisning och den var det Ångermanland som fick, Göteborg får en chans att spela i numerärt överläge i två minuter.

16.12 in i perioden var det Ångermanlands tur att få spela i numerärt överläge. Man ställde upp med ett fint spel i zon med många genomskärande passningar som skapade oroligheter i Göteborgs box. Den riktiga skärpan i avsluten saknades dock och det var fortsatt 0-0 i matchen.

Med en minut kvar av första perioden kom Göteborg till en farlig målchans efter en pass som skar igenom Ångermanlands försvar men målvakten Marcus Nygren var tät och räddade det efterföljande skottförsöket. En jämn första period som slutar mållös efter att båda lagen skapat ett par fina målchanser som de lika gärna kunnat sätta dit. Helhetsmässigt ett rättvist resultat sett till matchbilden.

Andra perioden

Det dröjde bara 10 sekunder i den andra perioden innan Göteborg drog på sig en hakningsutvisning. I det efterföljande numerära överläge för Ångermanland hade de flera farligheter mot Göteborgs mål, men fortsatt svårt för ångermanlänningarna att sätta dit puckarna. 

Spelet böljade fram och tillbaka likt spelet i den första perioden där inget lag riktigt tog tag i taktpinnen och förde matchen. 

Mellan femte och 10e matchminuten lyckades Göteborg skapa ett bra tryck på ångermanlänningarna och fick flera långa byten i anfallszon. Ångermanland var dock inte ofarliga och det var framför allt tvillingarna Wahlgren som skapade oroligheter kring göteborgarnas målbur.

I de efterföljande minuter var det istället Ångermanland som skapade press mot Göteborgs mål och det var inte långt ifrån att ett ledningsmål kom i ett par lägen. Hannes Kollén fortsatt stabil i göteborgsmålet. 

Med bara 40 sekunder kvar var Göteborg mycket nära att göra 1-0 i matchen efter en tilltrasslad situation där pucken studsade fram nära mål med en göteborgsspelare som högg på returen och var nära att sätta dit ett mål som förmodligen hade blivit matchavgörande. Matchen istället till förlängning och det visade sig bli ett riktigt drama i matchen om bronset.

Förlängning och straffläggning

1.14 in i övertidsperioden får Ångermanland ett lagstraff för ”too many men on the ice” och Göteborg får ett ypperligt läge att avgöra matchen i spel 4-mot-3. Göteborg hade svårt att skapa några farliga målchanser i spelformen och fick mest till skott utifrån som Marcus Nygren i målet hade ganska lätt att avstyra.

Övertidsperioden slutade mållös och det väntade en sanslös dramatik då matchen nu gick vidare till straffar. Vem skulle visa framfötterna och blir matchvinnare?

Efter två missade straffar från vardera lagen kliver nummer 19 Ludwig Bengtsson i Göteborg fram och bryter dödläget i matchen och prickar via stolpen snyggt in pucken högt i vänstra delen av målet. Ångermanland skulle få en chans att utjämna och var mycket nära att göra så efter att pucken tagit i ribban och över.

Göteborg vinner alltså bronspengen och slutar på en ärofylld tredjeplats efter en dramatisk straffläggning och det blev ett ordentligt jubel från göteborgssupportrarna på läktaren. Ångermanland slutar TV-pucken 2016 på en fjärdeplats och ska ändå vara nöjda med sin prestation i turneringen efter att ha stått för en fin och välspelad ishockey. 

Matchfakta:
Resultat: 
Göteborg – Ångermanland 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Skottstatistik: 27-22 (10-10, 11-11, 5-1, 1-0)
Utvisningar: Göteborg 4 minuter, Ångermanland 4 minuter

Match om 5-6 plats - Örebro Län nollade Gästrikland

Matchen om 5-6 plats i TV-pucken 2016 spelades mellan Gästrikland och Örebro län. Två lag som helhetsmässigt gjort en bra turnering men tyvärr inte räckt hela vägen fram till medaljmatcherna.

Första perioden spelades i ett förhållandevis lågt tempo där Gästrikland nog var det mer spelförande laget. Perioden slutade 0-0 med ett skottövertag för Gästrikland med 12-5.

I den andra perioden var duggade utvisningarna tätt för Gästrikland som åkte på två utvisningar och ett matchstraff vilket ledde till att Örebro kunde skapa press i anfallszon. Det var också i power play som Örebro läns ledningsmål kom i. 0-1 Örebro med bara två minuter kvar att spela efter mål av William Hedlund. 

Örebro kom att göra ytterligare två mål i tom bur och vinner således matchen om femte- och sjättepris med 0-3. 

7-8 plats: Östergötland besegrade Värmland med 2-1

I söndagens tidiga match gjorde Värmland och Östergötland upp om plats 7 och 8 i årets TV-puck. 

Matchen var bara fyra minuter gammal när Värmland skickade in det första målet genom Erik Lindskog. Östergötland kunde både kvittera och vända matchen genom att gör två mål innan periodvila, målskyttar där var Alexander Lundman och Alexander Malinowski.

I den andra perioden fick Östergötland 10.24 in i matchen möjlighet att sätta dit 1-3 på straffslag men målvakten Fridolph Fors klarade.

Det blev inga fler mål i matchen trots en värmländsk press när de tog ut målvakten i slutskedet av matchen. Slutresultat 1-2 i Östergötlands favör och de slutar på plats 7 i TV-Pucken. Värmland kämpade och stret men fick till slut nöja sig med en åttondeplacering.

Skribent: John Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Ishockeyförbundet
Box 5204
121 16 Johanneshov

Besöksadress:
Tjurhornsgränd 6, 3 tr.
121 63 Johanneshov

Kontakt:
Tel: 084490400
Fax: 08910035
E-post: This is a mailto link

Se all info